Vandaag gaat de film The Social Network van start in de Nederlandse bioscopen, de film over Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. In de Verenigde Staten bracht de film in de eerste week al 23 miljoen dollar op en stond direct op nummer 1. Een goede film volgens vele recensies. Een aanrader, zeker als je niet weet wat Facebook precies inhoudt.
Op de Nederlandse Wikipedia staat: ‘Facebook is een sociaalnetwerksite voor onder andere scholieren, studenten en werknemers’. Facebook is in opmars. Ondanks het feit dat veel Nederlanders nog steeds verknocht zijn aan Hyves (volgens mij vooral kinderen en moeders) hoor je Facebook steeds vaker noemen als alternatief. En dat zal met deze film alleen maar toenemen, zeker ook onder kinderen en moeders. De hoofdrol wordt namelijk gespeeld door niemand minder dan Justin Timberlake.
Maar zover is het nog niet. Hyves is in Nederland nog steeds de grootste, direct gevolgd door Facebook. Andere bijzondere sociale netwerken zoals bijvoorbeeld Togetherville voor kinderen onder de 13 jaar kom je nauwelijks tegen en ze zullen waarschijnlijk ook niet meer doorbreken. Hyves staat inmiddels in de verkoop.
Cijfers
In de leeftijd 15 tot 24 jaar bezocht 80% van de internetgebruikers Hyves, tegen 40% Facebook (overigens was dit percentage dit begin van het jaar nog maar 30%). Het aantal bezoeken op Hyves was 617.000 per dag tegen 176.000 op Facebook. Dat blijkt uit onderzoek van Comscore dat vorige week deze cijfers presenteerde. Begin dit jaar hield Ruigrok Netpanel een onderzoek binnen alle leeftijdsgroepen naar de populariteit van sociale netwerken en toen bleek dat Hyves daalt ten gunste van Facebook en Twitter. In 2009 vond 67% Hyves nog haar of zijn favoriete netwerk, in 2010 is dit gedaald naar minder dan de helft: 49%. Facebook stijgt enorm in populariteit, van slechts 3% naar 17%.
Dit zijn slechts cijfers. Waar het echt om gaat is, dat het belang van Facebook toeneemt. En dat het verder gaat dan alleen maar een ‘social network’. Met Facebook Locations kun je je locatie aangeven en in combinatie met je mobiele telefoon wordt dit erg interessant. Verder kun je binnenkort met Skype bellen via internet, wat ook voor meer gebruik gaat zorgen.
Bing
Ook zoeken via Facebook zal belangrijker of liever gezegd ‘beter’ worden dan zoeken via Google. Op dit moment genereert Facebook namelijk meer zoekresultaten dan Google. Facebook vindt meer relevante informatie omdat deze afkomstig is van ‘vrienden’. Vorige week werd bekend dat Microsoft een investering gaat doen in Facebook door haar nieuwe zoekmachine Bing te integreren. Als de gebruiker bij Facebook ingelogd is en Bing gebruikt, kan deze kiezen voor integratie met het sociale netwerk. Hierdoor worden zoekresultaten aangevuld met relevante links op Facebook die door vrienden aangeraden zijn door middel van de bekende ‘Like’-knop. Ook kan de gebruiker, wanneer hij zoekt naar personen, deze rechtstreeks vanuit de zoekmachine toevoegen aan zijn of haar vriendenlijst of een persoonlijk bericht sturen. Niet alleen interessant voor scholieren, maar zeker ook voor u als docent.
Onderwijs
Er zijn nog weinig docenten of groepen docenten op Facebook te vinden bij wie je je als docent kunt aanmelden (of ‘Liken’), maar dat zal snel toenemen. Als je nu ‘docent(en)’ of ‘onderwijs’ intikt zie je ongeveer 270 Facebookers die ergens aangesloten zijn. De grootste groep is de Onderwijs-pagina met 252 personen. Het is een community-pagina waar een aantal docenten berichten delen. Ook zijn er een paar scholen aangemeld, maar tot nu toe stelt het weinig voor.
Privacy
Natuurlijk, Facebook ligt onder vuur. Iets wat overigens mooi in lijn ligt met het affiche van de film: ‘You don’t get to 500 million friends without making a few enemies’. Deze week werd bekend dat derden op Facebook het niet zo nauw nemen met de privacy van gebruikers. Een lastige voor Facebook omdat het bijna onbegonnen werk lijkt te zijn om alles goed te controleren. Maar dat mag ons niet weerhouden om massaal als docenten gebruik te gaan maken van Facebook. Want onze leerlingen zijn er al, en doen er al dingen. En u zult zien dat het verbazingwekkend leuk en vooral nuttig kan zijn. Niet alleen privé, ook voor in de klas. Er zijn al applicaties te vinden voor het onderwijs en die zullen de komende jaren alleen maar toenemen.
Meld je aan op Facebook. Zoek relevante ‘vrienden’ op Facebook. Oja, bekijk nog even de voor- en nadelen rondom Facebook en het onderwijs op dit filmpje.