Home » Favoriete educatieve apps: voor Android

Favoriete educatieve apps: voor Android

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Deze keer besteden we aandacht aan onze favoriete educatieve apps voor Android: zowel vakspecifieke als vakoverstijgende applicaties. Vul jij de lijst verder aan met jouw favorieten?

 

 

 

Movenote
Movenote is een presentatietool waarmee je verschillende typen documenten – zoals Google docs, Office-documenten, pfd-bestanden en afbeeldingen – kunt combineren met een video-opname van jezelf, de presentator. Hoe? Heel simpel. Terwijl je in het rechtergedeelte van de template de documenten upload die je wil presenteren, kun je jezelf aan de linkerkant opnemen. Zo kun je iedere sheet van commentaar voorzien maar ook ‘real life’ onderdelen omcirkelen en highlighten. De videopresentaties zijn te delen via e-mail.

 

Duolingo
Met de gratis, kwalitatief hoogstaande app Duolingo leer je op een speelse manier een taal naar keuze. Momenteel kun je kiezen uit Spaans, Duits, Frans, Italiaan, Engels en Portugees. Het werkt als volgt: Je selecteert de taal waar je mee wil oefenen en vervolgens ga je aan de slag met een aantal vertaalopdrachten. Afhankelijk van je niveau kunnen dit simpele, maar ook wat moeilijkere zinnen zijn. Deze zinnen maken deel uit van teksten die opdrachtgevers daadwerkelijk vertaald willen hebben. Dus terwijl jij je taalniveau opschroeft, help je een tekst vertalen voor een opdrachtgever die Duolingo weer betaald zodat de toepassing gratis blijft.

 

Als je niet weet wat een woord betekent, dat klik je op het woord voor mogelijke vertalingen. Je krijgt dus niet meteen de goede betekenis voorgeschoteld maar wordt aan het denken gezet. Vervolgens ga je, door middel van flipcards, aan de slag met het plaatsen en memoriseren van de woorden. Daar kun je ook stemmen op de vertaling van andere gebruikers, zodat je nog eens aan het denken wordt gezet over de manier waarop jij de zin zelf hebt vertaald. De app werkt datagedreven en adaptief: aan de hand van de fouten die je maakt en de dingen die je al onder de knie hebt, past Duolingo het lesprogramma aan. En het leren wordt extra aantrekkelijk gemaakt door het gamification-element: zo werk je met levels, oefen je tegen de klok en krijg je voor ieder goed antwoord een hartje. Een aanrader dus!

 

Timetable
Weer zo’n handige en overzichtelijke agenda-app voor leerlingen. Met Timetable bewaar je je lesrooster en alle schoolgerelateerde zaken – zoals proefwerken en huiswerk – overzichtelijk op een plek. Het fijne aan deze app is dat je alles maar één keer in hoeft te voeren: Timetable synchroniseert de inhoud van de agenda automatisch met je andere Android-devices. Daarnaast kun je er voor kiezen om bepaalde elementen, denk aan je dagplanning of de proefwerken die eraan komen, op het startscherm van je device te zetten. Leuke feature: de app zorgt ervoor dat het geluid van je device automatisch uitschakelt tijdens de lessen.

 

Math Duel
Math Duel is zowel voor leerlingen als docenten een verslavend leuke reken-app. Het kan – door middel van een split screen – gelijktijdig gespeeld worden door twee spelers op dezelfde Android-tablet. Je kunt het tegen elkaar opnemen door zo snel mogelijk de juiste antwoorden te geven. Als het spel begint, krijgen beide spelers gelijktijdig hetzelfde wiskundige probleem. Natuurlijk stel je wel eerst het niveau in: makkelijk, medium, moeilijk of expert. Een leuke educatieve afwisseling voor in de les, of in de lerarenkamer.

 

Lees ook: ‘Favoriete educatieve apps: deel 1‘ en ‘Favoriete educatieve apps: voor docenten‘.

 

Werk jij al met een of meerdere van bovenstaande apps? Of ken je een Android-applicatie die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.