Home » Favoriete educatieve apps: huiswerk

Favoriete educatieve apps: huiswerk

Als onderwijsredactie kunnen we er niet omheen: de stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die leerlingen kunnen ondersteunen bij het inplannen en maken van hun huiswerk.

Homework
The Homework App is een alles-in-één oplossing op het gebied van huiswerk. Met behulp van het dashboard hebben leerlingen in een oogopslag zicht op alle essentiële informatie op dat moment. Denk aan de hoeveelheid huiswerk voor de volgende dag. Of een overzicht van de vakken waar ze thuis nog het een en ander voor moet doen. De agenda is per dag te bekijken, maar biedt ook een maandoverzicht van het huiswerk. Door kleuren toe te kennen aan verschillende vakken en/of soorten opdrachten maken leerlingen er een voor hen overzichtelijk geheel van. Ook kunnen leerlingen met behulp van diezelfde kleurcodes grote huiswerkopdrachten indelen in hapklare brokken en kunnen ze bij vragen via het ‘teachers’-scherm gemakkelijk contact opnemen met de docent. Tot slot ziet de app er ook gewoon goed uit. Ook niet geheel onbelangrijk. Beschikbaar voor iPhone, iPad en Apple Watch.

Quizizz
Quizizz is een website waarmee je een quiz kan maken. Goed bruikbaar om de lesstof te overhoren. De vragen kunnen gehusseld worden zodat de leerlingen niet op hetzelfde moment dezelfde vraag krijgen. De vragen verschijnen voor de leerlingen op de iPad. Leerlingen kunnen de vragen in eigen tempo en binnen een bepaalde tijd maken. Ook kan je de quiz meegeven als huiswerk. Aan het einde van de quiz ontvangt de docent een rapport met daarin per vraag de goede en foute antwoorden van de leerlingen (Bron: Eduapp). Quizizz is een webbased app.

Do It Tomorrow
Dit is misschien wel de simpelste en meest doeltreffende app van allemaal. Do It Tomorrow is namelijk een digitale to do-lijst; niks meer en niks minder. Met name tijdens drukke periodes – denk aan proefwerk- en examenweken – is de app een handige toevoeging aan het mobiele arsenaal. Hoe de app werkt? Voor je begint met leren, zet je alle taken op een rijtje. Iets af? Dan streep je de taak door met één druk op de knop. Ergens niet aan toegekomen? Geen nood. De taak verschuift automatisch naar morgen. Dat scheelt niet alleen voorbereidingstijd, ook houdt het de boel op een prettige manier overzichtelijk. De volgende dag staan de nog niet volbrachte taken namelijk automatisch bovenaan je lijstje. Do It Tomorrow is een prettige, overzichtelijke app voor leerlingen die niet te ver vooruit willen kijken maar in korte tijd gewoon veel gedaan willen krijgen. Beschikbaar voor iPhone, Android, diverse tablets en als webbased app.

Lesidee ‘leren plannen’: focus op je huiswerk
Wilt u leerlingen bewust maken van hun huiswerkhouding of kennis laten maken met digitaal plannen? Op Eduapp plaatste docent Martine Vermet enkele tips en links waar u wellicht iets aan heeft. ‘Met dit lesidee kunnen leerlingen aan de slag om hun rooster, huiswerk en andere activiteiten (sport, hobby, bijbaantje e.d.) in te voeren met behulp van een van de genoemde apps. Je kunt ze als opdracht meegeven dit een week bij te houden zodat ze echt kunnen ervaren of het een handig hulpmiddel voor ze is.’ Ga naar Eduapp.nl voor de rest van het lesidee en de bijbehorende links.

Lees ook:

Heeft u ervaring met een van de in dit artikel genoemde apps? Of heeft u een suggestie die in dit lijstje niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk
staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.