Home » Favoriete educatieve apps: samenwerkend leren

Favoriete educatieve apps: samenwerkend leren


Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In dit artikel bespreken we apps die u kunt inzetten ter ondersteuning van de samenwerking: tussen leerlingen, maar ook tussen u en uw collega-docenten. Staat de app die u graag gebruikt er al bij?


Baiboard
Baiboard is een digitaal, collaboratief en gemakkelijk te delen whiteboard. Als gebruiker kun je tekst, tekeningen, afbeeldingen, documenten en stencils invoegen. Zo creëer je één werkblad waarop alle benodigde informatie beschikbaar is. De geüploade bestanden zijn, met behulp van diverse teken- en schrijftools, door iedereen tegelijkertijd te bewerken. Althans, als je toegang hebt tot het project. Je kunt, wanneer je een nieuw project hebt aangemaakt, leden uitnodigen door rechts in het scherm van de app op ‘lined’ te klikken. Op dat moment wordt een code gegenereerd waarmee anderen kunnen inloggen. Het is ook mogelijk om tijdens het samenwerken te converseren: niet via een chatbox, maar via live ‘voice conferencing’. Deze functionaliteit geeft het samenwerkend leren via een app of webbrowser een extra dimensie. Lees verder op AppEd Review voor lesideeën bij deze applicatie.

Tip: lees ook ‘Favoriete educatieve apps: webbased whiteboards’

Quip
Quip is een mobiele productiviteits-app die zich goed leent ter ondersteuning van samenwerkingsprocessen. Alleen al omdat je niet langer hoeft op te letten welke versie van het document ook alweer de laatste is, wie wat zou doen en wat er door wie reeds is gedaan. Quip stelt iedereen in staat om – op welk device dan ook – tegelijkertijd aan hetzelfde document te werken: er is dus maar één document met één bijbehorende discussie. Daarnaast beschikt elk document over een chatfunctie en is het mogelijk om gedeelde takenlijsten aan projecten toe te voegen. Wat Quip anders maakt dan vergelijkbare apps, is de mogelijkheid om spreadsheets in te voegen en gezamenlijk te bewerken. Zo blijft alle content beschikbaar binnen één document en één programma, en worden gegevens niet verspreid over verschillende losse bestanden. U kunt Quip op ieder device en zowel online als offline gebruiken.

Glassboard
Glassboard is een samenwerkingstool waarbinnen leerlingen, of natuurlijk docenten, met elkaar kunnen samenwerken binnen afgeschermde groepen. Net zoals bij Baiboard geeft de eigenaar anderen toegang tot de groep, in deze app ‘board’ genoemd. Glassboard is te vergelijken met groepen op Facebook en LinkedIn, maar dan zonder de afleiding: je kunt er content plaatsen, op elkaar reageren, berichten liken en verschillende soorten documenten met elkaar delen, that’s it. Ieder lid van een board ontvangt een notificatie wanneer er nieuwe content geplaats wordt. Zo blijf je altijd en overal op de hoogte.

Google Classroom
In Google Classroom komen Google-diensten als Drive, Docs, Gmail en Google Forms samen binnen één overzichtelijk dashboard. Op het gebied van digitale samenwerking kunnen docenten en leerlingen opmerkingen, vragen en commentaar bij werkdocumenten plaatsen: zowel via de chatfunctie, in tekst, gesproken berichten én in real-time. Dat zou handig kunnen zijn bij groepsopdrachten of wanneer je merkt dat een leerling er tijdens het maken van de opdracht niet zelf uit komt. Ook zie je als docent welke leerlingen de opdracht al gemaakt hebben en wie nog bezig zijn. Een handige functie voor opdrachten tijdens de les, maar ook om bij aanvang van de les alvast te checken of iedereen het huiswerk heeft gemaakt. Het webbased systeem in beschikbaar voor iedereen met een Google apps for Education-account. Lees verder

Welke app(s) gebruikt u het liefst ter ondersteuning van de samenwerking tussen leerlingen? En met uw collega’s? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.