Home » Favoriete educatieve apps: scheikunde

Favoriete educatieve apps: scheikunde


Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die u kunt inzetten bij het vak scheikunde. Deze lijst is maar een begin. Vult u hem verder aan met uw favorieten?

The Elements
The Elements is een visueel en interactief periodiek systeem der elementen. De app is gebaseerd op het boek ‘The Elements: A Visual Exploration of Every Known Atom in the Universe’ van Theodore Grey: een van de oprichters van WolframAlpha. De elementen zijn zowel twee- als driedimensionaal te bekijken en worden aangevuld met veel achtergrondinformatie over verschijningsvormen, verschillende toepassingen en opvallende details. Ook de tekstuele beschrijvingen spreken tot de verbeelding. In dit filmpje geeft Grey zelf uitleg over de totstandkoming en de features (vanaf 2:45 min) van de app. De app is met een prijs van €12,99 niet goedkoop. Het is dan ook eerder een interactief e-book dan een applicatie. Bekijk op de website ook The Elements in Action (over chemische reacties), The Elements Flashcards (om de elementen mee uit je hoofd te leren) en Molecules (de opvolger van The Elements). Alleen beschikbaar via de App Store, maar dan weer wél in het Nederlands.

Periodieke Lijst van Chemische Elementen Quiz
Met deze app kunnen leerlingen in quizvorm de chemische elementen, groepen, periodes en atoomnummers uit hun hoofd leren. Er zijn 29 levels die oplopen in moeilijkheidsgraad, waarbij steeds 20 tot 25 chemische elementen aan bod komen. En niet allemaal op dezelfde manier: waar je in het ene level elementen moet selecteren op basis van de naam, word je in het andere level gevraagd om het juiste atoomnummer of om de naam op basis van het chemische symbool. Een gedegen training dus. Daarnaast is het mogelijk om je scores te vergelijken met de beste spelers in het game center. Een dergelijk game-element kan voor sommige leerlingen erg motiverend werken. Beschikbaar via App Store en Google Play.

Chemist: Virtual Chem Lab
Met Chemist kun je digitaal chemische proeven uitvoeren zonder dat er gevaar op de loer ligt. Je kunt deze app bijvoorbeeld gebruiken om gevaarlijke proeven, die binnen de muren van het klaslokaal niet mogelijk zijn, uit te voeren. Maar ook om een opstelling eerst te testen voordat je een proef in het echt gaat uitvoeren. De app beschikt over meer dan 200 chemische reageermiddelen. Regelmatig worden daar nieuwe middelen aan toegevoegd om het scala aan mogelijke proeven nog verder uit te breiden. Daarnaast genereert de app na iedere proef een labrapport, waarin de reeds afgeronde proef stap voor stap geregistreerd staat. Dat is handig voor u als docent. Beschikbaar via App Store en Google Play.

Building Atoms, Ions, and Isotopes
Met deze app kun je zelf atomen, ionen en isotopen bouwen. Je kunt de theorie, die overigens uitgebreid (maar wel in het Engels) wordt besproken in de app, dus echt gaan toepassen. Dat kan, mits goed gestuurd, bijdragen aan het leerproces van de leerling. Door de juiste hoeveelheid protonen, neutronen en elektroden te selecteren bouwen leerlingen atomen op. Als het niet lukt, dan kunnen ze altijd even spieken bij de oplossing, om het vervolgens zelf nog eens te proberen. Op Eduapp staat een lesidee van docent Martin Vlaar (Tabor College, Hoorn), die leerlingen na een introductie een aantal voorgeselecteerde atomen laat bouwen met behulp van de app. De app is alleen beschikbaar via de App Store.

Werkt u al met een of meer van bovenstaande apps? Of gebruikt u een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel uw ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.