Home » Favoriete educatieve apps: Storytelling en presentaties

Favoriete educatieve apps: Storytelling en presentaties

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Deze keer besteden we aandacht aan onze favoriete presentatie- en storytelling-apps. Naast oude bekenden als PowerPoint, Prezi en Keynote zijn er namelijk nog genoeg andere toepassingen die een presentatie net dat beetje extra geven! Vul jij de lijst verder aan?

Projeqt
Projeqt is een interactieve, real-time storytelling- en presentatietool waarmee je, als je het eenmaal doorhebt, verbluffende presentaties kunt maken. Zo is het mogelijk om middels de zogeheten API’s (sociale) netwerken te importeren in jouw Projeqt: denk aan Twitter, Facebook, YouTube, Pinterest, Instagram en noem maar op. Als de presentatie eenmaal gepubliceerd is, worden deze API’s automatisch bijgehouden. De Twitterfeed blijft up-to-date en op het Pinterest-bord dat je hebt geïmporteerd staan je laatste pins. Daarnaast zijn de ‘normale’ features, zoals het importeren van tekst en afbeeldingen – ook gewoon beschikbaar.

Eerder gemaakte Pdf-bestanden, PowerPoint-slides of hele presentaties kun je ook uploaden. Het is dan alleen niet mogelijk om ze in Projeqt nog eens te bewerken. Toch is deze functie wel handig. Bijvoorbeeld wanneer je als docent de presentaties van leerlingen bij elkaar wil bewaren. Dat kun je doen met de ‘stack’-functie: Binnen je presentatie maak je dan verschillende andere presentaties aan. Toch blijft het altijd een beetje puzzelen voor je zo’n tool doorhebt. Dit stappenplan helpt je in ieder geval aardig op weg. Projeqt is momenteel alleen nog beschikbaar als webbased-applicatie

Videolicious
Sommige dingen moet je niet presenteren maar gewoon laten zien zoals ze zijn. Dat kan, want met Videolicious maak en monteer je op een gemakkelijke manier filmpjes. Op de website staan een aantal voorbeelden. Je kunt ervoor kiezen om muziek, een eigen voice-over of een interview onder de beelden te monteren. Simpel maar doeltreffend. Je kunt bestaande video’s gebruiken maar ook direct filmen met een tablet of smartphone. Door te swipen zet je de beelden vervolgens in de juiste volgorde en waar nodig kun je ze nog wat inkorten. Tot slot kun je de video per e-mail maar ook via verschillende sociale media-kanalen delen. Enige nadeel: met de gratis account kun je video’s met een maximale lengte van een minuut monteren. Erg kort, maar aan de andere kant ook een uitdaging voor de leerlingen.

Thinglink
Thinglink lijkt in eerste instantie een beetje op Pinterest, maar het leuke aan deze applicatie en website is dat je de afbeeldingen ook daadwerkelijk interactief kunt maken. Zo is de afbeelding op zichzelf staand al een presentatie. Je kunt audio, video, links naar andere websites en platte tekst invoegen. Op de afbeeldingen verschijnen dan kleine buttons. Als je daarop klikt verschijnt de additionele informatie in een soort tweede laag op de afbeelding. Interessant als presentatietool voor lessen kunstgeschiedenis of Aardrijkskunde. Op de homepage van Thinklink Education zie je meteen wat de bedoeling is.

Haiku Deck
Je kent het wel. Je moet een presentatie geven en je besluit er wat digitale ondersteuning bij te maken. Hoe handig webbased programma’s zoals Prezi ook zijn, om er echt iets moois van te maken heb je de tijd nodig. En dat heb je als docent of leerling gewoon niet altijd. En daarbij: niets erger dan een presentatie die er onprofessioneel uitziet, terwijl je idee of onderwerp dat niet is. Met Haiku Deck los je dit probleem binnen no time op. De focus van Haiku Deck ligt namelijk op simpliciteit en hoogwaardig design. Naast de prachtige templates heb je de beschikking over een bibliotheek vol hoogwaardig en voor zichzelf sprekend beeldmateriaal.

Ach, je kunt beter de introductievideo bekijken, dan begrijp je meteen wat we bedoelen. De iPad-app is gratis te downloaden, maar de webbased-versie werkt (momenteel nog) op uitnodiging. Tip: in de gallery kun je alvast bekijken wat de mogelijkheden zijn. Inhoudelijk zijn sommige presentaties ook nog interessant, dus wie weet kun je er zo een gebruiken in je les. Haiku Deck verscheen eerder op Onderwijs van Morgen

Werk jij al met een of meerdere van bovenstaande presentatie-apps? Of ken je nog een verrassende applicatie die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.