Home » Favoriete educatieve apps: voor docenten

Favoriete educatieve apps: voor docenten

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Twee weken geleden publiceerden we het eerste deel van deze artikelenreeks, waarin de focus ligt op apps die met name voor leerlingen interessant zijn. Deze keer verleggen we de focus naar docenten. Drie educatieve musthave-apps die je ondersteunen bij de dagelijkse lespraktijk.

 

Teacher Kit
In deel 1 van deze artikelenreeks kwam InClass al aan het bod. Een aantekeningenschrift, agenda en planner in één. Nooit meer losse papiertjes en alles overzichtelijk op een rijtje bij elkaar. Teacher Kit is ook zo’n app, maar zoals de naam al verraad: voor docenten. Deze app is, ondanks de vele mogelijkheden, erg overzichtelijk en maakt er bijna een feestje van de dagelijkse administratie bij te houden. Met deze app kun je:

 

    • Klassen beheren: Van iedere klas kun je met een druk op de knop het leerlingenaantal, de gemiddelde aanwezig en het gemiddelde cijfer voor jouw vak bekijken.

 

    • Presentielijsten beheren: Wie is er aan- en afwezig vandaag? En zomaar of wegens ziekte? Maak verschillende labels aan om gemakkelijk de reden van afwezigheid te noteren.

 

    • Resultaten beheren: Voer de behaalde cijfers in en niet te vergeten, hoe zwaar ze meetellen.

 

    • Je leerlingen beheren: Op de individuele leerlingenkaarten zie je naast de algemene persoonsgegevens hoe vaak iemand afwezig is, wat zijn of haar toetsresultaten zijn en welke aantekeningen je bij deze leerlingen hebt gemaakt. Ook kun je via deze kaart gemakkelijk contact opnemen met de ouders of de leerling zelf.

 

    • Een klassenplan maken: ‘Drop’ de leerlingkaarten naar de tafeltjes in jouw virtuele klaslokaal en je weet precies wie waar zit. Vooral handig aan het begin van het schooljaar.

 

    • Data importeren/exporteren: Download bovenstaande gegevens in een Excel-bestand op je computer of upload reeds bestaande data van  leerlingen in de app.

 

    • Visuele rapporten opvragen: Individueel of van een hele klas. Maar ook bijvoorbeeld printable klassenplan en het cijferboek.

 

StudyBlue
StudyBlue is een makkelijk en overzichtelijk hulpje voor het leren van proefwerken en overhoringen. Met deze app maak je bijvoorbeeld flashcards: kaartjes waar je op de ene kant een vraag, en op de andere kant het antwoord zet. Naast tekst kun je de kaarten ook voorzien van beeldmateriaal en/of audio. Denk als toepassing bijvoorbeeld aan de woorden voor een S.O. Frans, met op de andere kant een vertaling. Als docent kun je deze kaarten maken en leerlingen kunnen de sets gemakkelijk vinden via de database. Maar je kunt je leerlingen natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag zetten. Deze kaarten sla je gemakkelijk op in je persoonlijke backpack. Daar is ook plaats voor een agenda, aantekeningenschriften en digitaal lesmateriaal – allen met een druk op de knop te uploaden. Ook is er een quizoptie en is het mogelijk om realtime de scores van leerlingen te bekijken. Als docent kun je een pagina van de hele klas aanmaken om zo in één oogopslag te zien wat leerlingen al goed doen en waar ze nog moeite mee hebben.

 

iAnnotate
Feedback geven is een van de belangrijkste taken van de docent. Met iAnnotate is dat heel gemakkelijk. Met deze app open je namelijk allerlei verschillende bestanden: van Word-bestanden tot afbeeldingen, PowerPoint-presentaties en PDF-files. En die feedback, die geef je ook op een manier die bij jou past. Omcirkelen, opmerkingen in schrift of als audiobestand, doorstrepen, links naar andere bronnen, je handtekening… Noem het maar op. Ook kies je zelf hoe je deze feedback vervolgens weer wil delen met leerlingen. Het voordeel van deze app is dat je de toolbar naar eigen wens kunt invullen. De opties die bij jou passen heb je op deze manier altijd overzichtelijk in je werkscherm staan.

 

Lees ook: De beste YouTube-kanalen voor docenten

 

Werk jij al met een of meerdere van bovenstaande apps? Of ken je een applicatie die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.