Home » Favoriete educatieve apps: wiskunde

Favoriete educatieve apps: wiskunde

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die je kunt inzetten bij het wiskundeonderwijs. De Khan Academy kennen we allemaal wel, maar wat dacht je van MyScript Calculator of de Procent App? Deze lijst is maar een begin. Vul jij ‘m verder aan met jouw favorieten?

MyScript Calculator
MyScript Calculator is een calculator-app waarmee je sommen en formules kunt uitschrijven en berekenen. Zodra je de app opent vraag je je wellicht af wat je in vredesnaam met deze app moet. Het beginscherm is namelijk niets meer een blanco ruitjesvel. Een calculator zonder toetsen? Inderdaad. In deze app schrijf je gewoon met de hand – of ja, met je vinger. De app herkent de geschreven input, zet het om in digitale tekens en geeft de uitkomst van de door jou ingevoerde som of formule. Rekenen, worteltrekken, ingewikkelde formules… Het kan allemaal. Ben je een onderdeel in de formule vergeten of heb je iets fout gedaan? Geen probleem. Kras het door met je vinger en in de gedigitaliseerde formule verschijnt een vraagteken. Die plek moet je nog invullen om een juiste uitkomst te verkrijgen. Met de pijltjes rechtsboven kun je stappen ongedaan maken en met behulp van het prullenbakje maak je je werkruimte weer blanco. Je kunt je sommen en formules e-mailen, twitteren, delen op Facebook of kopiëren naar een andere applicatie op je device. Tip: op Eduapp staan een aantal inspirerende lesideeën van Nederlandse docenten die al met deze app werken.

Geogebra
Tabellen, grafieken, meetkunde, algebra, statistieken, analyse… Wat Garageband is voor het muziekonderwijs, is Geogebra voor wiskunde. Een app waar je echt van alles en nog wat mee kunt doen. De meeste wiskundedocenten zijn dan ook wel bekend met Geogebra; als app of als wiskundesoftware op andere devices. Wat deze app zo bijzonder maakt is de mogelijkheid om zelf interactieve lessen te maken die je niet alleen met eigen leerlingen, maar met de hele Geogebra-community kunt delen. Dat werkt dan wel weer via de webbrowser. Maar pas op, voor je het weet zit je zelf uren te browsen door de inspirerende lesideeën van andere docenten.

Procent App
Tsja, de naam zegt het al. Met de Procent App oefen je met procentsommen. In tegenstelling tot veel andere, interessante educatieve apps is deze app Nederlandstalig. Dat is per definitie al een pluspuntje. ‘Je maakt gebruik van een verhoudingstabel en doorloopt bij elke som telkens vijf stappen om van vraag naar antwoord te komen. Voordat je daadwerkelijk gaat rekenen denk je na over de soort som die je gaat maken en naar welk antwoord je op zoek bent. Het goed lezen van de vraag en een schatting maken van het antwoord zijn dus essentieel.’ Als het lastig wordt kun je ervoor kiezen om een uitgewerkt voorbeeld te bekijken voor je zelf weer aan de slag gaat. Ook is het mogelijk om de rekenfunctie aan en uit te zetten. Handig om te oefenen met hoofdrekenen.

Minds of Modern Mathematics
Oké, deze app is misschien niet helemaal geschikt voor leerlingen, maar voor wiskundedocenten des te meer. En ook al is hij enigszins gedateerd, Minds of Modern Mathematics is en blijft een aanrader voor iedereen met een passie voor wiskunde. ‘De app geeft een overzicht van duizend jaar wiskunde, vooral van de personen die bij de ontwikkeling van het vak een rol hebben gespeeld. Zo komen we Leonardo da Vinci tegen, de Nederlandse zwaargewichten Stevin en Huijgens, en als laatste in het rijtje computergeleerde John von Neumann (1903-1957). Minds of Mathematics is gebaseerd op de tentoonstelling Mathematica die in 1961 op verzoek van IBM werd samengesteld door het ontwerpersechtpaar Charles en Ray Eames.’ (bron: NRC)

Werk jij al met een of meer van bovenstaande apps? Of ken je een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel je ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.