Home » Favoriete educatieve apps: muziekonderwijs

Favoriete educatieve apps: muziekonderwijs

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die je kunt inzetten bij muziekonderwijs. Deze lijst is maar een begin. Vul jij ‘m verder aan met jouw favorieten?

Improvox
Eerlijk is eerlijk. Het voelt een beetje als vals spelen, maar feit is dat niet iedereen gezegend is met een geweldige zangstem. Met Improvox is dat ook helemaal niet nodig. Met deze vocal-app kun je namelijk altijd en overal perfecte harmonieën creëren. De toonhoogte wordt vanzelf gecorrigeerd en met behulp van real-time sfeerharmonisatie – denk onder andere aan jazz, pop en barok – geef je er een eigen twist aan. Ook kun je kiezen voor effecten als reverb, echo en flanger. Niet goed kunnen zingen is nog nooit zo leuk geweest.

Garageband
Garageband is misschien wel de meest complete en overzichtelijke app om muziek mee te maken en op te nemen. De app beschikt over een enorme instrumentenbibliotheek. Je kiest een instrument naar keuze en je kunt meteen beginnen met het inspelen van muziek. De light-versie van de app is gratis te downloaden, maar om gebruik te maken van alle instrumenten en functies dien je te betalen. Op Eduapp staan verschillende lesideeën met betrekking tot deze app. Zo laat muziekdocent Gerben Lodder zijn leerlingen een beat maken en rappen. De teksten schrijven ze zelf en ook het opnemen nemen leerlingen voor hun rekening. Of bekijk het uitgebreide lesidee Vorm een iPad-band met je klas van Marieke van Osch. Een uitdaging, maar leuk!

EasyBeats 3
Waar je met Garageband alle kanten op kunt, is EasyBeats 3 specifiek bedoeld om beats te maken. De interface van de app oogt als een MPC-speler en eigenlijk werkt het ook wel een beetje zo. Je laadt samples in – dat kan uit een eigen bibliotheek of je kiest in de app een set – en je kunt meteen aan de slag. Vergeet ook niet om gebruik te maken van de effecten, zo maak je er echt iets unieks van. Via e-mail, sociale netwerken en sms kun je je creaties delen. Voor diegenen die een beat maken in Garageband lastig vinden is EasyBeats 3 een prima alternatief. De vocals kun je er daarna met Garageband alsnog bij opnemen. 

Red Hot + Bach
Voor leerlingen zelf aan de slag gaan met het digitaal componeren van meesterstukken, is het goed nog eens terug te blikken op de oude meesters. Op Bach bijvoorbeeld. Maar dan wel in een modern jasje. Dat kan prima met Red Hot + Bach. De makers hopen met deze app de klassieke muziek van Bach te introduceren bij een jongere generatie. Zo kun je nieuwe versies van zijn composities luisteren maar ook nummers die geïnspireerd zijn door de muziek van Bach. Dat in combinatie met interactieve en visuele elementen en interviews maakt het een prima platform om op eigentijdse wijze kennis te maken met Bach.

Werk jij al met een of meer van bovenstaande apps? Of ken je een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel je ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.