Home » Favoriete educatieve apps: zelf apps maken

Favoriete educatieve apps: zelf apps maken

Als onderwijsredactie kunnen we er niet omheen: de stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die je kunt inzetten om zelf apps te maken: voor je leerlingen, of mét je leerlingen.

MIT App Inventor | po, vo & mbo

Het feit dat de MIT App Inventor inmiddels ruim drie miljoen gebruikers heeft, zegt genoeg: dit is een geweldige tool om meer te leren over programmeren en in het bijzonder over het maken van applicaties. De app richt zich op beginners en vertaalt complexe programmeertaal naar visuele ‘drag and drop’ bouwstenen (algoritmen), waarmee je stapsgewijs een Android-app kunt programmeren. De eenvoudige interface zorgt ervoor dat iedere beginner binnen een lesuur een volledig functionerende app kan ontwikkelen. Stel je eens voor wat je dan in een heel trimester zou kunnen doen! Neem eens een kijkje op de App of the Month-pagina en laat je inspireren door succesvolle voorbeelden van andere leraren en leerlingen. Daarnaast vind je onder resources alles wat je nodig hebt om direct van start te kunnen gaan. Go for it!

Hopscotch | po

Hopscotch is gebaseerd op de programmeertaal Scratch, die is ontwikkeld door de makers van de bovengenoemde MIT App Inventor. Met deze app leren kinderen, wederom met behulp van blokjes, hoe ze een script kunnen maken; bijvoorbeeld voor een app. Met behulp van simpele commando’s leren ze zo de basisbeginselen van het programmeren. Je kunt uit verschillende cartoons kiezen en ze allerlei gekke dingen laten doen: van ze simpelweg laten bewegen tot en met dansen en tekenen. Op Codekinderen.nl vind je een lesbrief voor de middenbouw en een docentenhandleiding waarin je meer leest over het doel, de mogelijkheden en de moeilijkheden van Hopscotch.

Swift Playgrounds | vo & mbo

Swift is een open programmeertaal van Apple waarvan steeds vaker gebruik wordt gemaakt om apps te creëren; onder meer de apps van Khan Academy en Duolingo zijn ermee ontwikkeld. Zoals vaker het geval is met Apple-producten, is de taal intuïtief opgezet en daardoor relatief makkelijk te begrijpen. Dus wil je zelf graag leren programmeren en wil je ermee aan de slag met leerlingen? Dan zou je kunnen beginnen met deze online-programmeercursus, waarin je stap voor stap leert werken met Swift. Loop de cursus eerst zelf helemaal door en geef de lessen daarna aan leerlingen – daar is de cursus immers op gericht. Klaar? Download dan Swift Playgrounds om aan de slag te gaan met het echte werk.

Python web-app | po

Eduapp: ‘Kinderen kunnen leren programmeren in Python 3.5. Ze kunnen o.a. mooie, gedetailleerde mandala’s maken met turtle-graphics. Turtle graphics werkt goed omdat de kinderen zich verplaatsen in een (denkbeeldige) schildpad, die ze alle kanten op kunnen laten lopen. Hoe ze dit moeten doen weten ze intuïtief door kennis van hun eigen lichaam, links, rechts etc. Zo trekken ze gekleurde lijnen en kunnen ze complexe figuren tekenen die er prachtig uit kunnen zien. Het leuke is dat ze in deze taal kunnen doorgroeien, het is geen speelgoed-taal’, aldus Jacques de Hooge, leerkracht én docent op Hogeschool Rotterdam.

Heb jij ook weleens zelf apps gemaakt met of voor leerlingen? Welke app gebruikte je daarvoor? Deel je tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.