Home » Favoriete educatieve apps: Videotools om je lessen te flippen

Favoriete educatieve apps: Videotools om je lessen te flippen

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Deze keer bespreken we videotools om je lessen te flippen. Er zijn nog ontzettend veel interessante applicaties die kunnen helpen bij het maken van videolessen. Deze lijst is dan ook maar een begin. Vul jij ‘m verder aan met jouw favorieten?

Touchcast
Dit is een aparte app! Eigenlijk moet je gewoon deze video bekijken, maar ik zal proberen uit te leggen wat je met deze app kunt doen. Met Touchcast is het mogelijk om video-apps binnen een video te maken. Je kunt bijvoorbeeld een real-time Twitter-feed toevoegen, of relevante video’s, web-artikelen, polls en kaarten. De kijker kan deze geïntegreerde video-apps gebruiken zonder de video te verlaten. Alle interactie vindt dus plaats binnen hetzelfde scherm. En dat is precies waarom deze app goed te gebruiken is voor onderwijsdoeleinden. De kans dat leerlingen afdwalen als ze een YouTube-video moeten kijken is aanzienlijk. Al die suggesties voor grappige dierenfilmpjes en andere vermakelijke video’s… Door al het relevante lesmateriaal te organiseren in één Touchcast elimineer je bronnen die voor afleiding kunnen zorgen.

EdPuzzle
Met EdPuzzle kunnen docenten YouTube- en andere webvideo’s naar hartenlust bewerken. Bijvoorbeeld door alleen relevante fragmenten te gebruiken, een voice-over toe te voegen of door er een digitale quiz bij te maken. Zo kun je tussentijds vragen invoegen over het zojuist bekeken fragment. Het voordeel van EdPuzzle is dat je stapsgewijs door het creatieproces wordt geloodst. Kortom: het is simpel en het kost niet veel tijd om een video te personaliseren. Daarnaast is het ook mogelijk om eigen video’s te uploaden: in combinatie met de quizfunctie een doeltreffende manier om te checken of leerlingen je uitleg begrijpen. De resultaten van de quiz worden overigens automatisch beoordeeld. Als je inlogt op je docentenaccount kun je bekijken welke leerlingen de video hebben bekeken en hoe ze de quiz gemaakt hebben.

Explain Everything
Met Explain Eveything maak je zelf op relatief gemakkelijke wijze videolessen a la Kahn. Met deze screencasting-tool maak je presentaties zoals je gewend bent. Als je iets ‘live’ in beeld wil brengen – bijvoorbeeld de uitwerking van een lastige formule – druk je op play en werk je gewoon verder. Je kunt afbeeldingen, tekst en bijvoorbeeld websites met meer uitleg importeren. En ook het delen van je video naar verschillende platforms is met een druk op de knop een feit. Een handige tool dus om te experimenteren met het flippen van lessen. Of laat leerlingen zelf iets uitleggen met behulp van deze app: daar leer je uiteindelijk toch het meeste van.

Knowmia
Met de Knowmia-website en de iPad-app Teach kun je zelf videolessen maken. Dat is op zichzelf staand niet zo speciaal. Wat Knowmia een prettige tool maakt, is dat de website ontzettend veel simpele uitleg (zowel in tekst als in video) bevat over hoe je te werk kunt gaan. Denk aan uitleg over welke (andere) tools je kunt gebruiken om je videolessen zo goed mogelijk aan te pakken. Neem je jezelf op? Of werkt je met een screencasting-tool? Maak je liever een combinatie van beide? Hoe dan ook, met de hulp van Knowmia kom je er wel. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid om je lessen interactief te maken en in real-time de vorderingen te tracken. Ook kun je mini-cursussen ontwikkelen en gebruik maken van lessen van andere docenten.

Werk jij al met een of meer van bovenstaande apps? Of ken je een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel je ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.