Home » Financiële educatie, zo pak je het aan

Financiële educatie, zo pak je het aan

Juf & Meester met Eurowijs

Steeds meer jongeren verkeren in financiële moeilijkheden. Vaak heeft dit te maken met onvoldoende inzicht in het eigen uitgavepatroon.

Vroeg leren omgaan met geld helpt

Gelukkig is hier wel wat aan te doen. Volgens het Nibud is er een sterke samenhang tussen op jonge leeftijd leren omgaan met geld en weinig financiële problemen op latere leeftijd. Goede financiële educatie kan dus een verschil maken.

Financiële opvoeding; thuis of op school?

Hoewel veel ouders hun kinderen zakgeld geven om te wennen aan geld, is het niet vanzelfsprekend dat alle kinderen hierin goed begeleid worden. Dit is vooral problematisch in de digitale geldwereld. Een kind krijgt een pinpas maar ziet letterlijk niet wat het effect is van een uitgave. Het is belangrijk dat een kind weet wat er gebeurt bij de bank als het betaalt met een plastic pasje. Ouders staan hier vaak niet bij stil. Op school kun je de financiële opvoeding die kinderen thuis krijgen dan ook prima aanvullen met financiële educatie.

Financiële educatie in je les

Natuurlijk zitten er in de rekenmethodes lessen over rekenen met euro’s. Maar dat is voor een goede financiële educatie niet genoeg. Het speciaal hiervoor ontwikkelde lespakket Eurowijs gaat verder dan alleen rekensommen. Met leuke filmpjes legt Eurowijs op het niveau van het kind uit wat geld is en hoe je verstandig met geld omgaat. Kinderen worden zich zo meer bewust van de waarde van geld.

Veilig pinnen

Kinderen leren niet alleen rekenen met geld, maar ook hoe je veilig moet pinnen, waar geld vandaan komt en hoe je kunt sparen voor grotere doelen. Ook krijgen ze leuke opdrachten; ze checken bijvoorbeeld of hun ouders wel veilig pinnen.

Een mening over geld

Oudere kinderen worden uitgedaagd om na te denken over geld. ‘Wat betekent geld nou eigenlijk?’ ‘Heb ik een keuze waar ik mijn geld aan uitgeef?’ en ‘Hoe maak ik dan een goede keuze?’ Zo krijgen ze grip op hun financiële gedrag.

Reclame

Eurowijs besteedt ook aandacht aan reclame. Reclame heeft een grote invloed op het uitgavepatroon van jongeren. Kinderen die leren hoe dit mechanisme werkt, zijn later beter bestand tegen de verleidingen van de consumptie-industrie.

Eurowijs is gratis voor alle groepen

Eurowijs heeft voor elke groep een lespakket dat je elk schooljaar opnieuw gratis kunt aanvragen. Het lespakket bestaat uit een placemat (groep 1-6) en een werkboekje (groep 1-8) voor de leerlingen, een poster voor in de klas en een uitgebreide lesbrief. Daarnaast zijn er diverse materialen, zoals een digibordpresentatie en filmpjes om je les te verlevendigen en te ondersteunen.

Op eurowijs.nl kun je het materiaal inzien en het gratis pakket bestellen voor je groep.

Laatste onderwijsnieuws

Een student wacht op de bus

Column: Verzuimverhalen

Te laat komen, ziekmeldingen; verzuim is een dagelijks item in het onderwijs. Vanaf welk moment moet je je als mentor zorgen gaan maken?

Bekijk
Leerling, ouder en leerkracht in gesprek

Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Op kbs De Zandberg worden vanaf groep 4 gesprekken georganiseerd tussen Leerling, Ouder en Leerkracht.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.