Home » Geen natuur bij school? Toch naar buiten!

Geen natuur bij school? Toch naar buiten!

Voor veel kinderen is buitenspelen nog steeds niet vanzelfsprekend. En dat is zorgwekkend, want de impact daarvan op de ontwikkeling van een kind is groot. Het is daarom belangrijk dat kinderen ook onder schooltijd regelmatig naar buiten gaan. Maar hoe doe je dat als je geen bos of andere natuur vlak bij je school hebt? Of als er geen budget is voor een excursie? We zochten voor je uit welke mogelijkheden er zijn om je leerlingen toch van de natuur te laten genieten op een leerzame manier.

Angst, minder tijd en minder groen

Het ligt niet alleen aan gameboys en spelcomputers dat kinderen te weinig buiten spelen. Uit onderzoek van The Wild Network blijkt dat er ook andere belangrijke oorzaken zijn. Ouders zijn bijvoorbeeld bang voor wat hun kind buiten allemaal kan overkomen. Er is steeds minder tijd om met de kinderen naar het bos of een park te gaan. En het groen in onze omgeving raakt volgebouwd met woningen en bedrijven.

Buiten spelen is gezond

Toch is het van groot belang dat kinderen zoveel mogelijk spelen in de buitenlucht en in de natuur, zoals een bos, een natuurspeeltuin of een grasveld. Uit het Trendrapport Jeugd, natuur en gezondheid van IVN Natuur Educatie blijkt dat buitenspelen in de natuur een positief effect heeft op gezondheid, ontwikkeling van de zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden, zelfwaardering en creativiteit.

Bosscholen en tiny forests

Er zijn inmiddels veel initiatieven opgestart om buitenspelen te bevorderen. Zo ontstaan er in Nederland steeds meer ‘bosscholen’, een concept afkomstig uit Denemarken. Bij een bosschool krijgen kinderen regelmatig buitenonderwijs. Ze ontdekken zelf speel- en leermogelijkheden in de natuur. Veel praktische lessen komen aan bod zoals zelf vuur maken, een schuilhut bouwen of het herkennen van planten, insecten en dieren.

Daarnaast is het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) bezig met de vergroening van de schoolpleinen. ‘80 procent van de schoolpleinen bestaat voor het grootste gedeelte uit steen’, aldus Vincent van der Veen, programmamanager Kind en natuur bij IVN. Met het tiny forest-project planten ze samen met de kinderen minibosjes aan in de buurt van school. Deze onderhouden ze samen en bieden zo een geweldige manier om de natuur te ontdekken.

Mogelijkheden voor school

Wat kun je als docent doen om je leerlingen meer bij de natuur te betrekken als er geen bos naast je school ligt of als er geen budget is voor een excursie naar een park of buitenspeeltuin? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje:

  • Nationale Buitenlesdag
    Sinds 2016 organiseren IVN en Jantje Beton de Nationale Buitenlesdag. De eerstvolgende Buitenlesdag is op 13 april 2021. Op buitenlesdag.nl vind je veel informatie en lesmateriaal om van deze dag een succes te maken! Lees ook onze tips voor hoe je een buitenlesdag goed aanpakt.
  • De natuur in met Natuurwijs
    Natuurwijs, een initiatief van Staatsbosbeheer en Natuurcollege, biedt natuureducatie die uitdagend en leuk is voor kinderen in het basisonderwijs. Ze verzorgen natuurdagen in schoolverband aan kinderen van groep 1 tot en met groep 8, brede scholen en BSO’s. Zo kun je samen met een NatuurWijzer op pad. Van vogelnestjes maken tot levend kwartet, er is van alles mogelijk. Kijk voor meer informatie op natuurwijs.nl.
  • Buiten lesgeven of een spel doen
    Als het weer er zich voor leent, dan is buiten lesgeven op het schoolplein of een nabij gelegen grasveld altijd een goed idee. Op buitenlesdag.nl vind je meer dan 100 inspirerende ideeën om samen met je leerlingen lekker en leerzaam in de buitenlucht bezig te zijn.

Meer over buiten spelen

Wil je meer lezen over buitenspelen en de impact daarvan op je leerlingen? Check dan dit artikel over hoe een goed ingericht en groen schoolplein effect heeft op pestgedrag, en lees hoe je ervoor zorgt dat je leerlingen zo goed mogelijk actief buiten spelen.

Lukt het jou als docent om regelmatig met de kinderen naar buiten te gaan of buiten les te geven? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslag De leraar: vakmanschap in onderwijs

De leraar: vakmanschap in onderwijs

In deze bundel vind je een rijke verzameling van belangrijke, wetenschappelijke inzichten voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.