Home » Gemotiveerd blijven met online wiskundehulp

Gemotiveerd blijven met online wiskundehulp

wiskundeknobbelHet aantal leerlingen dat voor ‘moeilijke’ wiskunde kiest is de afgelopen jaren fors afgenomen. ‘Daar ben ik te dom voor’ en ‘ik heb nou eenmaal geen wiskundeknobbel’ zijn veelgehoord excuses. Goed zijn in wiskunde is deels een aangeboren vaardigheid. Maar daarnaast zijn leerstrategieën en motivatie een stuk belangrijker dan intelligentie bij het ontwikkelen van wiskundevaardigheden.

 

Motivatie
Gemotiveerde leerlingen leren doorgaans sneller. Dat is natuurlijk niets nieuws. Maar wiskunde is nou eenmaal niet zo’n populair vak. Veel leerlingen vinden het moeilijk om gemotiveerd te raken en dat ook te blijven. Met name wanneer de lesstof ingewikkelder wordt. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de docent. Wiskundedocenten doen dan ook alles om hun leerlingen te enthousiasmeren.

 

Maar als je voor een grote klas staat, is het niet altijd mogelijk om in te gaan op de individuele behoeften van leerlingen. En dat kan ten koste gaan van motivatie. Zowel voor leerlingen als voor de docent. In dat geval kunnen online toepassingen een uitkomst bieden. Door je als docent te verdiepen in online wiskundehulp, heb je altijd een oplossing of uitleg voor handen wanneer de tijd het niet toelaat die zelf te geven. En nu vrijwel iedere leerling een smartphone heeft, kunnen ze de video’s en uitleg meteen bekijken en weer sneller aan de slag met de opgaven.

 

Online video’s
Een goed voorbeeld is de Wiskunde Academie: jouw privédocent met een pauzeknop. Dit jaar wonnen ze de Onderwijs Mediaprijs, een prijs voor de beste lesvideo’s. Op deze site vind je over vrijwel ieder wiskundig onderwerp professionele video’s. Je kunt op onderwerp zoeken, maar ook op niveau en leerjaar. Wiskunde Academie werkt met het ‘pay with a tweet’-systeem, daarna zijn alle video’s gratis te bekijken. Ook kun je met behulp van deze video’s gemakkelijk je lessen ‘flippen’. Zo blijft er tijdens de les meer tijd over voor uitleg.

 

Een ander voorbeeld is ClipScool. De opzet van deze website is in grote lijnen vergelijkbaar met de Wiskunde Academie, maar onderscheidt zich doordat je niet het hele filmpje hoeft te bekijken. Je kunt namelijk kiezen of je alle stappen achter elkaar wil bekijken, of liever halverwege inspringt omdat je een deel al goed begrijpt. Ook is het mogelijk om een samenvatting van de uitleg af te drukken. Handig bij het huiswerk of bij het leren van een toets. ClipScool is één maand gratis, daarna zijn er kosten aan verbonden.

 

En dan hebben we natuurlijk nog de Khan Academy. Het nadeel hiervan is alleen dat filmpjes Engels gesproken zijn. Momenteel wordt er door Khan Academy NL hard gewerkt aan de vertalingen. De tot nu toe vertaalde video’s zijn alvast te bekijken op YouTube.

 

Animaties en online software
Dan is er ook nog Wiskunde Online, de website van Giel Kalkman. De site is methode onafhankelijk en ieder onderwerp wordt ondersteund met animaties en online oefenprogramma’s. Je vindt er lessen over onderwerpen waar leerlingen vaak moeite mee hebben: zoals haakjes wegwerken, de stelling van Pythagoras en de driehoek van Pascal. Voor sommige onderwerpen ontwikkelde Kalkman online oefenprogramma’s, zoals het programma Matrixbewerkingen. Leerlingen kunnen het gebruiken voor zelfstudie, maar ook voor de docent is het geschikt om in het klaslokaal digitaal uitleg te geven.

 

Onbeperkt actief oefenen
De leer- en oefensite StudySteps gaat een stapje verder en laat leerlingen onbeperkt actief oefenen met opgaven en specifieke uitleg. Daarmee is StudySteps geschikt voor alle leerlingen in havo/vwo onderbouw die incidenteel of juist structureel wat meer hulp kunnen gebruiken bij wiskunde. Het werkt als volgt: de leerling kiest zijn methode en niveau en vervolgens krijgt hij opgaven die hij stap voor stap moet uitwerken. Gaat er iets mis? Dan krijgt hij over dat specifieke onderwerp uitleg en worden de vervolgopgaven aan zijn niveau aangepast. Zo werkt de leerlingen op zijn eigen niveau verder en weet hij zeker dat hij alle stappen goed begrijpt. En komt hij er niet uit, dan staan er na school en in het weekend altijd coaches klaar om online persoonlijke uitleg te geven. StudySteps is een week gratis te proberen, daarna zijn er kosten aan verbonden.

 

Een-op-een begeleiding
Met Netles is het mogelijk om altijd online samen te werken met een docent. Online bijles dus, wanneer het de leerling het beste uitkomt. Je selecteert een docent en een tijdstip en maakt een afspraak voor een-op-een begeleiding. Als het zover is, werkt de leerling samen met een docent in een online oefenschrift. Natuurlijk kun je elkaar ook gewoon zien, net als bij Skype. In dat online oefenschrift kun je schrijven, tekenen, formules typen en documenten uploaden. Daarnaast wordt er een digitaal voortgangsdossier bijgehouden waar alle aantekeningen van de docent nog eens na te lezen zijn. Ook hier zijn kosten aan verbonden, maar eerst kun je kiezen voor gratis proefles.

 

Welke online wiskundehulp zet jij als docent in om de wiskundevaardigheden van je leerlingen te verbeteren? Deel jouw tip via onderstaand reactieformulier met collega’s.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.