Home » Een goed begin: 3 lesideeën om elkaar beter te leren kennen

Een goed begin: 3 lesideeën om elkaar beter te leren kennen

De redactie van Onderwijs van Morgen publiceert deze zomer iedere week een nieuw artikel in de rubriek ‘Een goed begin’. Hierin vindt u tips en suggesties, waarmee u goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar begint. In dit artikel vindt u 3 lesideeën waarmee u en uw leerlingen elkaar beter leren kennen.

De lesideeën in dit artikel zijn afkomstig uit de Engelstalige reader 100 ideas to start the year Back-to-school icebreakers. Raadpleeg deze pdf voor nog veel meer leuke lestips om elkaar beter te leren kennen.

1. Brieven schrijven

Schrijf voor het begin van de eerste les een brief aan uw nieuwe leerlingen. Introduceer uzelf en vertel vast het een en ander over wat u het komende schooljaar van plan bent. Vertel leerlingen ook wat persoonlijke dingen over uzelf. Bijvoorbeeld over wat u deze zomer heeft gedaan, welke muziek u het liefst luistert en wat u graag doet in uw vrije tijd. Stel in uw brief ook vragen aan uw kersverse leerlingen. Vraag bijvoorbeeld naar waar ze op vakantie zijn geweest, waar ze goed in zijn en wat ze het leukste vinden aan school. Lees uw brief tijdens de eerste les voor en toon hem vervolgens op het digibord. Geef iedere leerling een vel briefpapier (kan natuurlijk ook digitaal) en laat ze uw brief beantwoorden. Laat enkele leerlingen hun brief voorlezen en plaats de rest in de elektronisch leeromgeving.

2. Woordenboek der leerlingen

Schrijf 5 vragen op het bord. Denk bijvoorbeeld aan: Wat is je naam? Waar ben je geboren? Hoeveel broers en/of zussen heb je? Hoe heten ze? Heb je een huisdier? Vraag leerlingen om deze vragen over te nemen en er nog vijf vragen – die ze aan klasgenootjes kunnen stellen – bij te verzinnen. Maak groepjes van twee en laat leerlingen elkaar interviewen en de antwoorden onder de vragen noteren. Laat ze ook een ‘pasfoto’ maken van elkaar. Vervolgens gaan leerlingen weer zelfstandig aan de slag met deze input. De vervolgopdracht is namelijk om een definitie van de medeleerling te schrijven. Bijvoorbeeld: Willems, Klaas. (mannelijk). 1. Geboren in Den Bosch, Noord-Brabant. 2. Geen broers of zusjes. etc. Maak van alle definities een klassenwoordenboek en deel deze met uw leerlingen en collega’s.

3. Dicht erop los

Laat iedere leerling een lettervers schrijven. Dit is een gedicht waarvan de beginletters de naam van de auteur vormen. De woorden moeten iets zeggen over de persoonlijkheid, interesses of uiterlijke verschijning van de leerlingen zelf. Laat leerlingen eventueel een woordenboek gebruiken en kies eventueel als variatie voor langere zinnen. Met deze activiteit leren u en uw leerlingen veel over hoe leerlingen zichzelf zien. Een voorbeeld:

Leergiering
Introvert
Natuurliefhebber
Dromer
Atletisch

Heeft u ook een leuke manier om elkaar aan het begin van het schooljaar beter te leren kennen? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.