Home » Goed technisch leesonderwijs, een praktijkvoorbeeld

Goed technisch leesonderwijs, een praktijkvoorbeeld

Karakter Logo

Kinderen die goed leren lezen, ontwikkelen zich beter op school én daarbuiten. Lezen is dus een hele belangrijke vaardigheid en goed leesonderwijs is daarbij cruciaal. Maar hoe weet je of je leesonderwijs effectief is?

Advertorial

Er is veel onderzoek gedaan naar goed technisch leesonderwijs. Wat werkt en wat werkt niet? Wanneer is het leesonderwijs optimaal? Het komt erop neer dat de ontwikkeling van de leesvaardigheid van kinderen een samenspel is tussen de techniek van het lezen en de motivatie om te lezen. Daar vloeien vier kenmerken uit voort die de sleutel zijn tot succesvol leesonderwijs:

  • een doelgerichte aanpak;
  • de tekst staat centraal;
  • succeservaringen opdoen;
  • veel actief lezen.

In de praktijk

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hoe zorg je voor een doelgerichte aanpak en op welke manier kunnen alle kinderen succes beleven? In de bijlage is dit toegelicht aan de hand van de technisch leesmethode Karakter. Je ziet een afdruk uit het leeswerkboek waarbij per opdracht de onderliggende doelstelling beschreven is. Dit geeft een goed beeld van effectief leesonderwijs in de praktijk.

Download

Effectief lezen in Karakter

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.