Home » Hebben conferenties nog toekomst?

Hebben conferenties nog toekomst?

Ieder jaar wordt begin januari in Engeland de ASE-conferentie gehouden. Dit jaar vond de conferentie voor de 50e keer plaats. ASE staat voor Association for Science Education (opgericht in 1900). De conferentie trekt jaarlijks circa 3000 bezoekers uit Europa en is de grootste in zijn soort. In Noorwegen is een bezoek aan de ASE-conferentie zelfs een verplicht onderdeel van de lerarenopleiding.

Afnemende bezoekersaantallen
De afgelopen jaren daalt het bezoekersaantal van de ASE-conferentie gestaag. Om die trend een halt toe te roepen, is toegang tot de tentoonstelling – met honderden exposanten – voortaan gratis. Men ging ervan uit dat de economische situatie oorzaak was van de afnemende bezoekersaantallen. Aan het programma kan het niet liggen. Ieder jaar is er een keuze uit tientallen workshops per dag, vaak door interessante en vermaarde organisatoren. Waarom daalt het aantal bezoekers dan? Heeft het ermee te maken dat docenten meer met elkaar delen via the cloud? Als dat zo is dan heeft de ASE misschien wel haar eigen glazen ingegooid door de laatste jaren presentaties van de honderden workshops online te plaatsen.

Einde van Reehorst?
Ook in Nederland hebben we te kampen met dalende bezoekersaantallen. Zo zal voor het eerst sinds jaren de zogenaamde Reehorstconferentie (natuurwetenschappen) in het voorjaar van 2013 geen doorgang vinden. Er zijn geluiden die dit wijten aan de urennorm: docenten hebben geen tijd en ruimte meer om conferenties te bezoeken. Maar is dat de werkelijke reden? Ligt het aan het programma, wat in vergelijking met de ASE weinig uitdaging biedt? Of zijn er andere oorzaken?

Nask-congres bloeit
Toch zijn er congressen die het wel goed doen. Zo mogen we op het derde Nask-congres, dat komende vrijdag wordt gehouden, ruim vierhonderd deelnemers verwelkomen. Dat is vijftig procent meer dan de tweede editie in 2011. Hoe kan het dat deze conferentie wel groeit?

Wat heeft uw voorkeur?
Zoals vermeld zullen er verschillende oorzaken zijn voor de verminderde interesse in congressen. Hoe denkt u daarover? Waar liggen volgens u de oorzaken? Volstaat het wanneer we uitsluitend nog via fora met elkaar communiceren? En hoe dan? Per vak? Per schooltype? Hoe kunnen we de ‘community’ weer warm krijgen om elkaar in levende lijve te ontmoeten en ideeën uit te wisselen? Of heeft u daar helemaal geen behoefte (meer) aan?

Graag vernemen we uw ideeën in dezen. Reageer, opdat organisatoren van congressen en evenementen beter op uw wensen kunnen inspelen.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.