Home » Het contact met ouders van leerlingen

Het contact met ouders van leerlingen

De school en de leefomgeving van leerlingen zijn voor een groot deel van elkaar losgekoppeld: in Nederland is leren iets dat we aan ‘de school’ overlaten. Het is de verantwoordelijkheid van de school en de docent dat het goed gaat met de leerling. En dat terwijl de school in combinatie met de leefomgeving pas echt een ‘winning team’ is. Dit zei Matthijs Leendertse (ELM Concepts) in een presentatie tijdens TEDxAmsterdamED.

Goed contact
Zijn presentatie ging over het belang van goed contact tussen de school en de ouders van leerlingen. Daarin stelde hij dat de betrokkenheid van ouders vaak niet verder gaat dan de bekende tienminutengesprekjes. En dat is niet uit onwil: zo zit ‘het systeem’ nou eenmaal in elkaar. Maar juist die betrokkenheid van ouders speelt een voorname rol bij het succes van de leerling.

Het netwerk van de leerling
Volgens Leendertse komt dat door de manier waarop het Nederlandse onderwijs werkt. In ons onderwijssysteem krijgt iedere leerling in feite dezelfde behandeling. Maar niet alle leerlingen zijn hetzelfde. Zo groeien ze stuk voor stuk op in een andere context. Sommige leerlingen hebben een geweldige voedingsbodem meegekregen. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Daarom is het volgens Leendertse belangrijk om naar de context – het netwerk om de leerling heen – te kijken. Een goede verstandhouding tussen ouders, leerling en docent is daarbij het begin. Maar hoe bereiken we deze ouders zonder er teveel schaarse tijd aan kwijt te zijn?

Digitale antwoorden
Het onderwijs zoekt vanuit veel verschillende perspectieven naar manieren om de communicatie met ouders te verbeteren. Een goed middel, dat inmiddels op bijna iedere school zijn intrede heeft gedaan, is de elektronische leeromgeving. Contact met ouders opzoeken en onderhouden gaat gemakkelijk en ouders kunnen alle gegevens en resultaten inzien. Ook zijn er vergelijkbare online communities als MaxClass of Basisschoolnet. Er zijn scholen die apps hebben ontwikkeld om ouders te informeren en ook zien we steeds meer LinkedIn-groepen speciaal voor ouders.

Geen vervanging
Een stap in de goede richting, maar om het contact tussen de school en het thuisfront van de leerlingen echt te verbeteren is dit nog lang niet genoeg. Deze ontwikkelingen spelen namelijk in op het algemene karakter van nieuwsvoorziening, maar zorgen niet direct voor een goede ‘persoonlijke’ verstandhouding. De digitale snelweg zal nooit het schaarse persoonlijke contact met de ouders van leerlingen kunnen vervangen. En misschien is dat maar goed ook.

Onderwijs van Morgen is benieuwd naar hoe u als docent het contact met de ouders van leerlingen onderhoudt. Is dit voor u iets dat er bij gebrek aan tijd nogal eens bij inschiet? Heeft u tips om dit zo efficiënt en doelgericht mogelijk aan te pakken? Of hanteert de school waar u werkt daar misschien een protocol voor? Laat het weten en deel uw tips en ervaringen met ons en uw collega’s. Mogelijk neemt de redactie contact met u op voor een vervolgartikel.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.