Home » Het digitale boek rukt op

Het digitale boek rukt op

Het kan natuurlijk niet uitblijven dat software en hardware in de uitgeverijwereld bij elkaar komen. Gisteren was het dan eindelijk zo ver: Sony en Bol.com willen digitaal lezen voor iedereen bereikbaar maken. E-readers voor nog geen 200 euro (was rond de 500 euro) waarmee je vandaag al meer dan 10.000 boeken kunt downloaden. En dat wordt snel meer volgens de marketingman van Bol.com. Overigens blijkt de prijs van e-readers helemaal niet de grootste barrièrre te vormen bij de aanschaf. Dat was het in ieder geval niet voor de mensen die er al een hebben aangeschaft. Dit zijn vooral de zakelijke reizigers die niet met een stapel boeken willen sjouwen. Of gadget-freaks die alles als eerste willen proberen. Of docenten die weten dat deze ontwikkeling hun sector zal gaan veranderen. Want de e-reader gaat de onderwijswereld veranderen.

Die 200 euro is niet alles, daar komen wel nog de kosten voor het downloaden van boeken bij. In de artikelen en filmpjes van de campagne wordt dat niet helemaal duidelijk en het staat ook nog niet op de websites van Bol.com of Sony.nl. Een boek zal rond de 10 euro gaan kosten waarschijnlijk.

Ik denk dat het voor de docent alleen maar leuker wordt. Waar nu ongeveer vier, vijf of zelfs zes jaar met lesmateriaal moet worden gedaan, zal de inzet van e-readers straks voor veel meer flexibiliteit zorgen. Digitale content is immers makkelijker te verspreiden, makkelijker te combineren en makkelijker in kleinere eenheden af te nemen.

Digitale distributie
Zoals we al in eerdere artikelen besproken hebben zal er voor de e-reader naast betaalde content ook gratis content worden aangeboden. Bijvoorbeeld door educatieve uitgeverijen zoals Malmberg die op die manier proefpakketten kunnen aanbieden. Of door docenten die zelf aan de slag gaan en hun lesmateriaal met collega’s willen delen. Zoals ook in onze DOE MEE-sectie op onderwijsvanmorgen gebeurt.

Digitaal combineren
Een ander voordeel van de e-reader is de arrangeerbaarheid van materiaal. Boek, wikipedia, artikelen en eigen materiaal kunnen gecombineerd worden. Hiermee wordt lesmateriaal levendiger, maar ook aantrekkelijker voor docent en leerling.

Betalen wat je afneemt
Het mooie van digitale content is ook dat je mag betalen wat je afneemt. Bij iTunes kun je hele albums kopen maar ook losse nummers. Digitaal gedistribueerde films betaal je pas wanneer je kijkt. Ik verwacht dat bij de E-reader ook zoiets zal gebeuren en dat sommige content wellicht per pagina of per andere eenheid afgenomen kan worden. Iets dat voordeliger kan zijn voor een school.

Er zal nog heel wat water door de Rijn stromen voordat de e-reader volledig in het educatieve systeem inzetbaar is en omarmd wordt. Maar het gaat toch sneller dan de meeste schooldirecteuren zullen denken. De eerste experimenten onder leerlingen met digitale studieboeken zijn al van start gegaan. De Northwest Missouri State University deed dit eind 2008 onder 60 studenten en dit waren hun belangrijkste bevindingen:

‘Beoordeel het e-book op zijn uiterlijk’
Nee, hier wordt niet het omslagontwerp mee bedoeld, maar de e-reader en de wijze waarop e-books worden weergegeven.

‘Vergeet de leercurve niet’
Digitale leermiddelen, dus ook e-readers, bieden andere mogelijkheden en vragen andere studievaardigheden.

‘Docenten zijn leergierige studenten’
Veel docenten zijn net zo geïnteresseerd in nieuwe middelen als studenten. Soms zelfs meer.

‘Batterijtijd moet omhoog’
Het van groot belang dat een e-reader lang werkt op één acculading.

‘Niet alle onderwerpen zijn even e-vriendelijk’
Sommige studieonderwerpen lenen zich beter voor digitalisering dan andere.

‘Milieubewustzijn telt mee’
Deelnemers aan het onderzoek hechten opvallend veel waarde aan het gepercipieerde milieuvoordeel dat het e-book met zich meebrengt.

Bent u al in de klas bezig met e-readers en wat zijn uw ervaringen? Deel het hier met andere docenten.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.