Home » Het klaslokaal van de toekomst: 7 trends en ontwikkelingen

Het klaslokaal van de toekomst: 7 trends en ontwikkelingen


Het klaslokaal van de toekomst, hoe ziet dat er eigenlijk uit? En valt daar überhaupt wel iets over te zeggen? Volgens Terry Heick, docent en onderwijsauteur, zijn dergelijke vragen helemaal niet zo relevant. Met elkaar van gedachten wisselen over de kansen die niet morgen, maar vandaag nog benut kunnen worden. D
áár gaat het volgens hem om.

Heick stelt dat het onderwijs van morgen allang beschikbaar is. In een artikel op de Amerikaanse onderwijsblog te@chthought schetst hij dan ook zeven krachtige trends en ontwikkelingen die volgens hem representatief zijn voor het klaslokaal van de toekomst. Daarbij ligt de focus op ideeën waar u als docent of schoolleider direct mee aan de slag zou kunnen. Niet utopisch, maar praktisch. Het lijstje van Heick bestaat uit de volgende trends en ontwikkelingen:

  1. Van fysiek naar digitaal
  2. Van meetbare standaarden naar gewoontes
  3. Van doen wat er wordt gezegd naar zelfgestuurd leren
  4. Van scholen naar communities
  5. Van reactie naar interactie
  6. Van er alleen voor staan naar connectivisme
  7. Van privacy naar transparantie

 

Bent u benieuwd naar de uitwerking en motivatie van Heick? Lees dan het gehele artikel op te@chthought. Als discussiestuk kunt u desgewenst een graphic downloaden waarop de trends en ontwikkelingen beknopt aan bod komen.

Wat zijn volgens u de belangrijkste, concrete verschuivingen in het onderwijs? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.