Home » Het weerbericht: orkanen op komst

Het weerbericht: orkanen op komst

Onlangs werden de Verenigde Staten getroffen door orkaan Sandy. De schade was enorm. Deze orkaan is niet de eerste en zal zeker niet de laatste zijn! Het jaarlijkse orkaanseizoen is voor de meeste bewoners van de Verenigde Staten en het Caribisch gebied geen verrassing meer. Toch laten orkanen zich moeilijk voorspellen: de route, het verloop, de verwachte schade, allemaal zaken die meteorologen nauwlettend in de gaten houden. Maar waar letten ze op? En hoe kun je orkanen volgen?

Doel
In de aardrijkskunde les wordt op de verschillende niveaus (vmbo-vwo) aandacht besteed aan natuurrampen, zoals orkanen. Deze lesbrief laat leerlingen kennismaken met het fenomeen orkanen. Dit past bij de leerdoelen voor het voortgezet onderwijs:

Vmbo en havo/vwo onderbouw: Mens en Natuur, onderdeel energie, subonderdeel weer: beschrijven van verschillende grootheden en meetapparatuur bij het opstellen van de weersverwachting. Het ontstaan van wolken, neerslag en bliksem en het uitleggen van een weersverwachting. Tevens de maatschappelijke aspecten van weersverschijnselen toelichten. Voor havo/vwo ook opstellen van een weersverwachting op basis van satelliet- en radarbeelden en/of meetgegevens.

Havo/vwo bovenbouw: domein C: Aarde, samenhangen en verschillen/diversiteit op aarde: de leerlingen leren natuurlijke verschijnselen aan het aardoppervlak en in de atmosfeer beschrijven, herkennen en verklaren. Tevens leren zij de aarde als een natuurlijk systeem beschrijven en deze kennis toepassen bij het analyseren van veranderingen aan het aardoppervlak op verschillende ruimte- en tijdschalen.

Het gebruik
De leerlingen gaan in groepjes aan de hand van de Hurricane HD-app (iPad), internet en hun aardrijkskundeboek informatie verzamelen en verwerken tot een zelfgemaakt weerbericht. Deze lesbrief is uit te voeren op elk niveau van het voortgezet onderwijs. Differentiatie kan met name bij de hoeveelheid/het niveau van de vragen.

Benodigdheden
Voor deze les, waarin de leerlingen in groepjes werken, zijn iPads nodig met daarop de betaalde app Hurricane HD. Deze app maakt gebruik van internet (wifi). Daarnaast moeten leerlingen een weerbericht filmen en bewerken. Hiervoor is zowel hardware als software nodig. Als de leerlingen werken met een iPad (vanaf iPad2) kunnen zij deze hiervoor gebruiken.  Film bewerken kan op de iPad met iMovie.

Op de computer films bewerken kan bijvoorbeeld met Moviemaker of Pinnacle. Maak goede afspraken met zowel de leerlingen als de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de multimedia/ICT op school.

Indien er gekozen wordt voor het uploaden van de weerberichten naar YouTube, moeten één of meerdere leerlingen een Google/YouTube-account aanmaken. Overigens zijn alle filmpjes als privé te markeren, waardoor alleen geselecteerde mensen ze kunnen bekijken.

Bijlagen

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.