Home » Iedere docent aan de Blikkie

Iedere docent aan de Blikkie

Gisteren las ik een artikel op FrankWatching over de inzet van social media bij onderwijsinstellingen. Een verslag van een roundtable over de interne inzet van social media in het onderwijs, georganiseerd door RapidCircle.

 

 

 

 

 

In dit artikel wordt vermeld dat bijna elke onderwijsinstelling wel een elektronische leer- of werkomgeving gebruikt. Zo’n systeem biedt ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van kennisdeling, inspiratie, samenwerken, co-creatie etc. Opvallend is dat zo’n ELO echter voor 80% alleen maar gebruikt wordt voor fileshare. Het gaat daarbij overigens met name over de Hogescholen, niet over het voortgezet onderwijs.

Blog+Wiki=Bliki
Nieuw voor mij in dit artikel waren de “Blikkies”. Een combinatie tussen blogs en Wiki’s. Beide lenen zich uitstekend om op een laagdrempelige manier jezelf of je ideeën en werkzaamheden te presenteren aan publiek. Blikkies worden daarom ook steeds vaker gebruikt in het onderwijs. De tool biedt een weblog en wiki in één. Het begrip Bliki was ooit al door Wiki-uitvinder Ward Cunningham benoemd, maar die heeft er nooit een vervolg aan gegeven.

 

Competentiewiki’s
Gerben Mesman
en Arne Horst (een van de sprekers tijdens de roundtable) hebben de Bliki nog een stap verder gebracht, speciaal voor het onderwijs. Zij noemen het Competentiewiki’s; een hulpmiddel voor het verwerven van competenties en voor het plannen en uitvoeren van studietaken. Proces en begeleiding staan centraal, zowel door een docent en desgewenst ook via intervisie door medestudenten. In de Wiki’s worden de resultaten vastgelegd. Meestal is een competentiematrix van de opleiding het uitgangspunt. Vanuit de Blog kunnen competenties uit Wiki worden gekoppeld en vice versa.

ePortfolio
Het doel van een Bliki is volgens de site van het Ruud de Moor Centrum het neerzetten van een laagdrempelig systeem om een portfolio digitaal bij te houden. Begeleiders kunnen de vorderingen bijhouden. Gebruikers houden overzicht over hun verworven en nog te verwerven competenties. Er is ruimte en tijd om in discussie te gaan, tussen begeleider en gebruiker, maar ook tussen gebruikers onderling.

HTRO InHolland maakt inmiddels al gebruik van de Blikkies, zie ook de post van Arne Horst. De vraag is natuurlijk of zo’n systeem ook interessant is voor het voortgezet onderwijs. Een nadeel kan zijn dat de Bliki initeel gemaakt is in Sharepoint, een duur pakket van Microsoft dat niet iedere school kan aanschaffen. Maar natuurlijk is het zo na te maken in Open Source. Het gaat hier immers om het principe en de methodiek.

Vindt u dit soort systemen interessant of klinkt het nog allemaal als toekomstmuziek? Gebruikt iemand Blikkies of een ander soortgelijk systeem? Laat het ons weten en deel uw ervaringen met andere docenten.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.