Home » infobesitas: het gevaar van teveel informatie

infobesitas: het gevaar van teveel informatie

Vergeet de Mexicaanse griep, er heerst onder jongeren iets nieuws: infobesitas. De term infobesitas is afgeleid van obesitas, ofwel zwaarlijvigheid. Via internet, mobiele telefoons, televisie, kranten en radio wordt er een gigantische informatie-tsunami op ons afgevuurd, met als resultaat een nieuwe ziekte.


Omdat we alles kunnen opzoeken, hoeven we niets meer uit ons hoofd te weten en kunnen we meer tijd besteden aan het consumeren van “nutteloze” informatie.
 

 

Jongeren zoeken deze informatie-overload zelf heel actief op, getuige het aantal accounts op Hyves, Facebook en andere netwerksites, de tijd die ze doorbrengen op internet en sociale netwerken, de hoeveelheid sms-jes die ze sturen, de manier waarop ze naar nieuws zoeken op internet en hoe internet is ingebed in hun dagelijks leven. Zeker met de komst van de smart phones ontstaat hier voor veel jongeren een dwangmatigheid, waarbij ze steeds alles willen volgen.

 

Zo lazen we onlangs over Rosa-Marie, die constateerde dat ze langzamerhand een informatie-junkie aan het worden is. Via blogs, Twitter en Facebook wil ze aldoor op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt. Steeds maar weer die F5-refresh knop in drukken om te zien of er iemand nog iets nieuws/interessants heeft gepost.
Rosa-Maria: “Is het verveling? Nee, ik heb genoeg te doen. Is het oprechte interesse? Nee, ook niet. Het is de angst om dingen mis te lopen, maar ook vooral een verslaving. Ik vind dit best wel een probleem voor mezelf, mijn werk lijdt er onder.” 
  

 

De Amerikaanse publiciste Linda Stone bedacht al in 1998 een officiële term voor dit fenomeen: ‘Continuous Partial Attention’. Het fenomeen dat je continu je aandacht verdeelt tussen verschillende zaken. Volgens Stone is Continuous Partial Attention niet te verwarren met multi-tasking. Bij multi-tasking doen we dingen gelijktijdig (zoals kletsen aan de telefoon en eten) om efficiënter en productiever te zijn. 

 

Steeds een LIVE knooppunt willen zijn in het netwerk, in connectie staand met anderen, erkend worden, ertoe doen; het  zou wel eens een belangrijke trend kunnen worden onder jongeren. En de toename van smart phones onder jongeren zal infobesitas een enorme vlucht geven, omdat je niet meer afhankelijk bent van een internetverbinding, maar deze aldoor op zak kunt hebben.  

 

Linda Stone is overigens alweer bezig met het bestuderen van een nieuw fenomeen: email apnea. Veel mensen houden volgens haar hun adem in zodra ze hun mail checken en beantwoorden en verstoren zo hun ademhalingsritme…

 

© 2009 YOUNGWORKS TRENDPORT – ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

 

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.