TED-Ed Clubs is een nieuw, schoolvriendelijk lesprogramma om leerlingen te ondersteunen bij het formuleren, bediscussiëren en presenteren van hun ideeën en passies. En dat alles in de vorm van een korte TED-talk. Het eindresultaat is een kleinschalige TED-conferentie, waar de leerlingen hun presentaties houden voor het echte publiek. Met dit initiatief wil TED-Ed de beste ideeën van jonge mensen een platform bieden en ze aanmoedigen om zelfverzekerd in het openbaar te spreken.
TED-Ed Clubs zijn voor leerlingen van acht tot achttien jaar. Middelbare scholieren vallen dus perfect binnen de doelgroep. Wel dient er altijd een volwassen begeleider betrokken te zijn. In de praktijk is dat meestal een docent. Die krijgt na inschrijving het handboek en de materialen om de club te starten. Het handboek bevat dertien lessen in onder andere communicatie- en presentatievaardigheden en het formuleren van ideeën. Een lesprogramma waarmee leerlingen gaandeweg in het openbaar leren spreken en presenteren. Maar eerst staan het analyseren en bespreken van verschillende TED-talks centraal. Wat maakt deze talk nou zou goed? Of wat juist niet?
Lesprogramma
Dan is het aan de leerlingen om met een onderwerp te komen waar ze gepassioneerd over zijn. Dat is het startpunt van de persoonlijke talk. Bekijk hier voorbeelden van inspirerende en uiteenlopende ideeën van leerlingen. Eerst leren leerlingen hoe ze hun idee of onderwerp kunnen framen. Vervolgens gaat de aandacht uit naar presentatie- en communicatievaardigheden. En niet helemaal aan het einde, maar al in de elfde les staat het eindresultaat – de TED-talk – centraal.
Sommige clubs kiezen ervoor om dit binnen de muren van het klaslokaal te doen. Maar anderen doen het bijvoorbeeld in de aula, waar iedereen welkom is bij een informele TED-Ed conferentie. De presentaties worden gefilmd. De twee laatste lessen staan dan ook in het teken van videobewerking. Daarna upload je de video’s naar het TED-Ed YouTube-kanaal: zo kunnen leerlingen van over de hele wereld meegenieten van de presentaties van jouw leerlingen. De beste TED-talks komen terug op de blog.
Aanmelden
Via het applicatieformulier op de website kun je je aanmelden. Vervolgens ontvang je per e-mail de vervolgstappen om een officiële TED-Ed club te starten.
Heb jij al weleens een soortgelijk project met je leerlingen gedaan? En wat vind je van dit initiatief? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.