Op 17 november 2015 organiseert NEMO, speciaal voor docenten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, een gratis Science Night. Tijdens deze avond doen docenten ideeën op voor de dagelijkse lespraktijk, aan de hand van inspirerende workshops, lezingen en rondleidingen. In dit artikel een greep uit het veelzijdige programma.
Openingslezing: ‘Robots, aliens en popcorn’
Het evenement begint met een lezing van wetenschapsjournalist George van Hal. In navolging van zijn recent gepubliceerde boek ‘Robots, aliens en popcorn’ toont Van Hal de kruisbestuiving tussen wetenschap en film. Hij besteedt daarbij uitgebreid aandacht aan twee onderwerpen waarbij Hollywood ‘nog altijd regelmatig leentjebuur speelt bij de iconische ideeën van Albert Einstein: vliegen naar verre kosmische bestemmingen en reizen door de tijd.’
Na deze lezing gaat u zelf aan de slag met drie workshops naar keuze. Bijvoorbeeld:
Elektrische Autorace (havo/vwo)
In deze workshop van NEMO bouwt u net als uw leerlingen een elektrische auto en maakt u kennis met de voor- en nadelen van elektriciteit als energiebron voor vervoer. Daarnaast krijgt u informatie over het bijbehorende lesmateriaal.
Reis door de ruimte met een katapult (vmbo)
Met katapulten schieten is altijd leuk. Maar wist je dat je met een katapult ook veel kunt leren over de zwaartekracht? Is het mogelijk een katapult te maken waarmee je zo hard kunt schieten dat je kogel ontsnapt van de aarde? In deze workshop maakt u zelf een katapult en bekijkt u spelenderwijs wat voor invloed de zwaartekracht heeft op de kogel.
Licht kun je meten (havo/vwo)
2015 is het Internationale Jaar van het Licht. In deze workshop bouwt u een eigen spectroscoop. Vervolgens gebruiken we die om een eigen onderzoek te doen naar de eigenschappen van lampen in onze omgeving. De workshop wordt gegeven door Dries van Oosten, universitair docent Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en bestuurslid van de stichting International Year of Light 2015.
Aanmelden?
Veel docenten hebben zich aangemeld voor de Science Night. Daarom kunt u zich op dit moment niet meer verzekeren van een plek. Maar omdat er toch ook altijd redelijk wat afmeldingen zijn, kunt u zich hier aanmelden voor de reservelijst. U ontvangt dan vanzelf een bericht als er een plek is vrijgekomen. Het evenement wordt georganiseerd door Kennislink, ESERO (het centrum voor ruimtevaart in de klas) en Nemo. Bezoek voor meer informatie deze webpagina.
Heeft u zich aangemeld voor de Science Night in Nemo Amsterdam? Welke workshop spreekt u het meeste aan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.