Home » Volg de inspiratiesessie ‘Ieder kind kan groeien in taal’

Volg de inspiratiesessie ‘Ieder kind kan groeien in taal’

Hoe heeft taal zich door de jaren heen gevormd? En hoe kun je vanuit een ander taalperspectief naar de kinderen in de klas kijken? Tijdens de inspiratiesessie ‘Ieder kind kan groeien in taal’ neemt taalexpert Wim Daniëls je mee op een boeiende reis langs de taal aan de hand van persoonlijke voorbeelden. De eindbestemming: het besef hoe leuk taal kan zijn.

Op donderdag 3 februari 2022 gaat het gebeuren! Dan organiseren we tussen 16.00 en 17.30 uur hét evenement voor onderwijsprofessionals: Onderwijs van Morgen Live! Een gratis online event waarin verschillende inspirerende sprekers hun laatste inzichten met je delen over de groei en ontwikkeling van leerlingen. Voor je eigen groei biedt het programma interactieve inspiratiesessies met praktische tips & tricks van collega’s en onderwijsexperts.

Eerst inzicht en plezier, dan de regels

Taalbeschouwing gaat volgens Wim Daniëls vooraf aan taalbeheersing. Regels stampen? Dat kan zinvol zijn. Maar de regel leeft niet als de kinderen niet weten waar een taalregel vandaan komt. ‘Neem je leerlingen mee op reis. Hoe zijn we bij taalregels gekomen? Waar komt het alfabet vandaan? En wat betekent je eigen naam? Speels kijken naar de brede context van taal zorgt voor inzicht en plezier. Zo groeit de bereidheid om te leren over taal.’

Vind de juiste manieren

Wim is ervan overtuigd dat ieder kind kan groeien in taal. Dat heeft hij ervaren toen hij leraar was, maar ook in zijn eigen jeugd. Hij komt zelf uit een laaggeletterd gezin. ‘Wat je dan hoort is: die leerling begint al met een taalachterstand. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is voor jou als leerkracht een kwestie van de juiste manieren vinden om de taalgroei zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.’

Wat je kunt doen in de klas

Een van die manieren is volgens Wim eenvoudig: begin iedere dag een les met 10 minuten taalspel. Een spel is een laagdrempelige en leuke manier om met taal bezig te zijn. Een andere tip die Wim geeft: kijk naar de omgeving van het kind. ‘Ga eens met de leerlingen in gesprek over hun directe omgeving. Wat is hun naam en waar komt die vandaan? Wat doen hun ouders voor werk? Welke woorden zijn aan die beroepen gekoppeld? Wat is de betekenis van de naam van de plaats waar de kinderen vandaan komen? Begin klein en bouw het uit. Zo verruim je de taal rond de kinderen. Het bekende is altijd een goede stap naar het nieuwe.’

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Meld je nu aan voor de inspiratiesessie ‘Ieder kind kan groeien in taal’ van Wim Daniëls.

Wim Daniëls kent de praktijk uit eerste hand: hij was leraar Duits en Nederlands in het middelbaar onderwijs en daarna tekstwetenschapper bij de Open Universiteit. In 1994 werd hij fulltime schrijver en taaladviseur. Wim is geregeld te zien of te horen op tv, op de radio en in het theater. In het voorjaar van 2022 toert hij met de cabaretvoorstelling ‘Koken met taal’ door Nederland.

Meer over het event Onderwijs van Morgen Live!

Laatste onderwijsnieuws

staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.