Internet wordt steeds belangrijker in ons leven. Het is inmiddels de meest gebruikte bron van informatie, er wordt inmiddels meer geïnternet dan televisie gekeken en jongeren zouden zelfs liever een dag niet eten, dan een maand niet internetten. In Azië maakt de overheid zich ernstig zorgen over internetverslaving bij de jeugd. Deze “ziekte” wordt daar dan ook stevig aangepakt, dat blijkt uit een artikel van Webwereld.nl.
In China heeft Dokter Tao Ran na vier jaar onderzoek van 3000 Chinese internetters vastgesteld dat iemand verslaafd is aan internet als hij of zij meer dan 6 uur en 13 minuten (waarom precies 13 is mij niet duidelijk) per dag op het internet surft. De Chinese overheid schat dat zo’n 10 procent van de jongeren verslaafd is aan internet. Daarom willen zij internetverslaving als officiële ziekte laten erkennen door de World Health Organization en komen er volgend jaar instructies over de manier waarop deze ziekte behandeld zou moeten worden.
In Zuid Korea, wereldleider op het gebied van breedbandaansluitingen, wordt het nog steviger aangepakt. Daar worden zelfs echte afkickkampen georganiseerd voor verslaafde minderjarige internetters. Gedurende 12 dagen worden de jongeren van hun verslaving afgeholpen met ouderwetse activiteiten en groepstherapie.
Ook in Nederland wordt enorm veel geïnternet door jongeren (lees bijvoorbeeld ons eerdere bericht Verslaafd aan internet). Moet de overheid hier ook geen stappen gaan nemen of is dat nog overdreven? Uit de lollige reacties op de site van Webwereld blijkt dat de bezoekers het maar onzin vinden.
Maar voor iedereen die zich echt zorgen maakt: op de site van Jellinek is een testje te vinden waaruit blijkt of je internetgedrag riskant is. En je krijgt er tips voor het omgaan met internetverslaving.