Op woensdag 19 en donderdag 20 maart vindt in de Jaarbeurs Utrecht de zevende editie van IPON plaats: de beurs voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs en op de hoogte wil blijven van onderwijs en ICT. Vanuit het thema ‘Empower the teacher’ staat ook dit jaar weer een flink aantal keynotes, workshops en presentaties op het programma. In dit artikel een greep uit het overweldigende aanbod workshops.
Ondernemend onderwijs
wo 16:00 uur – Leermiddelen Theater 1
De kracht van ondernemend onderwijs ligt besloten in het omzetten van ideeën naar daden: kansen zien en benutten. Om dat te doen moeten docenten kritisch naar zichzelf durven kijken en aan den lijve ondervinden wat ondernemerschap in het onderwijs betekent. Tijdens deze sessie maak je als docent kennis met de Effectuation-principes: een methode om een ondernemend idee of project te ontwerpen. De sessie wordt verzorgd door Sylvia Bakker van ProDiCo.
De didactische inzet van apps in het onderwijs
wo 15:00 uur – Turquoise Theater / do 15:00 uur – Grijze Theater
Eduapp is een webportal voor het vinden, delen en ontdekken van apps voor educatieve doeleinden. Veel scholen hebben al tablets of overwegen de aanschaf om deze in de klas in te zetten. Maar hoe zit het met de didactische inzet van tablets in de klas? Kijk je alleen naar de methode of ga je ook echt aan de slag met apps? En als je aan de slag gaat met apps, welke dan en hoe zet je deze didactisch in? Op deze en meer vragen geeft onderwijskundige Marieke van Osch antwoord tijdens de workshop ‘De didactische inzet van apps in het onderwijs’.
Adaptief leren op smartphone, laptop én tablet
wo 14:00 uur – Leermiddelentheater 1 / do 14:00 – Leermiddelentheater 2
Ook Malmberg is dit jaar weer aanwezig op IPON. Wil je meer weten over digitale leermiddelen? Kom dan naar de workshop ‘Adaptief leren op smartphone, laptop én tablet’. In deze sessie toont uitgeefmanager Jan van Miert de nieuwste digitale ontwikkelingen op het gebied van adaptief en opbrengstgericht werken. Na deze sessie weet je hoe Malmberg docenten ondersteunt bij het in de praktijk vormgeven van leren op maat.
Kennisnet Design Challenge
do 15:00 uur – Kennisnet Theater
Door de lager wordende technologische drempel is er steeds meer digitaal lesmateriaal beschikbaar: zowel van educatieve uitgeverijen als van nieuwe aanbieders. Personalisatie van het onderwijs ligt daardoor voor iedere docent binnen handbereik: de docent als onderwijsontwerper. Maar hoe maak nou precies de vertaalslag van bestaand leermateriaal naar passende digitale lesstof? Olaf de Groot van Kennisnet praat je bij over recente ontwikkelingen en legt uit hoe als docent meer uit het onderwijs kunt halen met de Design Challenge-methodiek van Kennisnet.
Bekijk hier het hele programma. En ben je van plan IPON 2014 te bezoeken? Vergeet je dan niet te registreren. Welke workshops spreken jou aan? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.