Home » Onmisbare websites voor in de klas: 10 tips

Onmisbare websites voor in de klas: 10 tips

Niet iedereen heeft tablets in de klas, en zelfs niet iedereen heeft genoeg (werkende) computers tot zijn beschikking. Maar over het algemeen heeft iedere leerkracht er een, en vaak is er ook een digibord. Welke websites zijn onmisbaar voor leerkrachten geworden? En hoe vind je die op het eindeloze internet? Nou, gewoon hier.

1. ClassDoJo

ClassDojo is een handige en vooral leuke tool om leerlingen te belonen en positief gedrag te stimuleren. Met ClassDojo is het ook mogelijk om samen met de kinderen doelen te stellen, feedback en complimenten te geven en ouders hierbij te betrekken. ClassDojo wordt in veel klaslokalen gebruikt en werkt erg motiverend. Gebruik jij het al?

2. Quizlet

Met Quizlet maak je flitskaarten voor alle vakgebieden. Je kunt het zelf doen of de kinderen ermee aan het werk zetten. Als je ze zelf maakt, kun je ze ook op het digibord gebruiken. Een heel aantrekkelijk manier om te leren, zelfs klassikaal. Geschikt voor alle bouwen en voor alle onderwijsniveaus.

3. Creative Commons

Rechtenvrij beeld zoeken op internet, hoezo? Is dat nodig? Nou, voor de werkstukken van kinderen, die verder niet gepubliceerd worden niet natuurlijk. Maar je moet ze wel leren dat je beeld eigenlijk niet zomaar mag gebruiken. Als je beeld zoekt via Creative Commons, leer je de kinderen meteen dat het normaal is dat je niet zomaar van alles gebruikt, maar alleen als de maker van het beeld (of geluid of video) dat goed vindt.

4. Song Maker

Aan de slag met muziek en ICT? Dan is Song Maker echt iets voor jouw klas. Kinderen kunnen op een heel eenvoudige manier eigen liedjes componeren en deze met elkaar delen.Tip: gebruik oortjes of koptelefoons!

5. Padlet

Maak met Padlet een digitaal prikbord met de klas! Het prikbord kan verschillende doeleinden hebben, de mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik je het om foto’s van het weekend te posten? Maak je er een leeromgeving van waar de kinderen gevonden informatie over een onderwerp op kunnen plaatsen? Of laat je de kinderen via Padlet vragen beantwoorden?

6. Kahoot

Deze tool is helemaal ‘hot’ in de bovenbouw. Jij (of een kind) maakt een quiz of een enquête in Kahoot en die neem je klassikaal af. De kinderen gebruiken hun eigen smartphone. Ze kunnen natuurlijk ook via de tablet of laptop antwoord geven. Niet genoeg tablets voor de hele klas? Geen probleem, laat kinderen in groepjes nadenken en op één tablet het antwoord invullen. Dat is ook nog eens goed voor de samenwerkingsvaardigheden.

7. Flipgrid

Met Flipgrid kunnen leerkrachten én kinderen video’s uploaden, deze bekijken en hier feedback op geven of er een discussie over starten. Flipgrid is ideaal voor het geven van digitale presentaties of het starten van een gesprek naar aanleiding van een video. Probeer het eens uit!

8. Groepjesmaker

Met Groepjesmaker bepaalt de computer wie in welk groepje komt. Ideaal! Voorkomt discussie en zorgt er ook voor dat kinderen ook eens met kinderen samenwerken die ze zelf niet zouden kiezen. Is het toevallig toch een groepje vol vriendjes en vriendinnetjes? Dan hebben ze geluk, de computer bepaalt immers…

9. Wheeldecide

Wie beantwoordt de vraag? Welke energizer gaan we doen? Welk werkwoord vervoegen de kinderen? Welk groepje mag als eerste naar buiten? Woorden flitsen of beloningen geven? Het rad van Wheeldecide bepaalt, draaien maar!

10. Socrative

Nog zo’n leuke tool voor een online quiz: in Socrative kunnen open en gesloten vragen gesteld worden die kinderen in hun eigen tempo of in het tempo van de leerkracht beantwoorden. In de ‘space race’ kunnen de kinderen tegen elkaar strijden én het is mogelijk om de antwoorden te bewaren. Een ideale tool voor in de klas!

 

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.