Home » Juf Anjelien:  ‘Tinnitus is mijn alarmsysteem’

Juf Anjelien:  ‘Tinnitus is mijn alarmsysteem’

Leerkracht van de maand

Leerkracht van de maand Anjelien van de Meerakker

Een piep in je oor. Een fluitend geluid. Een suis die je overal vergezelt. Tinnitus, beter bekend als oorsuizen, is geen pretje om te hebben! Hoe doet juf Anjelien van de Meerakker dat, die voor de klas staat én Tinnitus heeft? 

Hoi juf Anjelien. Jij hebt Tinnitus, kan je ons vertellen wat deze ziekte inhoudt? 

Tinnitus is de officiële naam voor oorsuizen. De meeste mensen krijgen deze suizen doordat ze op een bepaald moment aan te harde geluiden hebben blootgestaan. Bij mij is het anders ontstaan. Ik heb ironisch genoeg vanaf mijn achttiende oordoppen gedragen als ik uitging. Doordat ik de neiging had om harder te praten, belaste ik mijn stem en was ik voortdurend schor en hees. Niet handig als Pabo-student. Door het dragen van oordoppen hoorde ik mezelf beter en ging ik vanzelf minder hard praten. Ik ben bijna 58, inmiddels draag ik al 40 jaar oordoppen!

Ondanks die oordoppen, kreeg je toch last van oorsuizen? Vertel. 

In 2011 kreeg ik een burn-out en de ziekte van Ménière. Alles waar ik naar keek, draaide en ik moest continu overgeven. Het grote nadeel van Ménière is dat je een gehoorbeschadiging oploopt bij elke aanval. Mijn gehoor werd daardoor een stuk minder.

Bij sommigen mensen met Tinnitus leidt de aandoening tot slaap- of concentratiestoornissen of zelfs een depressie. Hoe ging jij hiermee om? 

Tien maanden ging ik in therapie om erbovenop te komen. Hoe kon ik mijn leven aanpassen? Ik wilde terug naar de klas, maar nooit meer Ménière krijgen. De bedrijfsarts zei: ‘Je moet blij zijn dat je dit hebt gehad, dit is jouw alarmsysteem. Laat het niet weer zo ver komen!’

Het gehoor aan mijn linkerkant is teruggekomen. Daar ben ik blij mee, wel is er een piep van over gebleven: de tinnitus.”

Tinnitus én voor de klas, gaat dat samen?  

Ik ervaar van wel, maar ik weet niet of dat voor iedereen geldt. Als bij mij de oorsuizen de overhand nemen, doe ik zelf iets niet goed. Dan heb ik het te druk of ik maak me te druk; is er iets niet in balans. En ik stel regels. Zo mogen kinderen bij mij in de klas niet schreeuwen aan het eind van een verjaardagslied, anders is de piep daarna tien keer erger.

Weten de kinderen van jouw ziekte? 
Ik heb een aantal jaren groep 7 gehad waar ik het aan heb uitgelegd. Dit jaar heb ik groep 4 en 6 en heb ik het nog niet benoemd. Wel zeg ik: ‘Van lawaai heb ik heel veel last, dan doen mijn oren zeer.’

En collega’s? 

Tenzij collega’s ernaar vragen als ze zien dat ik bij bepaalde grote bijeenkomsten zoals carnaval of de Sintintocht oordoppen in heb, heb ik het er niet over.

Is dat een bewuste keuze? 

De vraag is: stop ik mezelf in een slachtofferrol of omarm ik de ziekte? Natuurlijk had ik liever geen Tinnitus, maar het is zoals het is. In een stille omgeving, vaak ’s avonds in bed, hoor ik de suizen het allerergst. Als ik de nadruk op de suizen leg en gefrustreerd raakt, wordt het alleen maar erger en ervaar ik de piep nog harder. Dan doe ik een meditatieoefening, haal ik diep adem en probeer ik de focus weg te halen van de piep. Uiteindelijk val ik toch in slaap.

Die focus verleggen is belangrijk? 

Ja, ook bij kinderen. Bij ‘Juf, ik heb zo’n buikpijn,’ vraag ik: ‘Hoe lang heb je het al? Is het vanochtend ontstaan en zorgt het ervoor dat de hele dag niet goed gaat komen? Je niet kan werken en spelen? Of is het: Ik heb het wel, maar als ik lekker aan de gang ga, voel ik het niet zo meer.’

Tien procent van de Nederlanders heeft last van oorsuizen. Dat betekent dat ook een deel van leerkrachten hiermee te maken heeft. Heb je tips?

Heb áltijd goed aangemeten oordoppen bij je. Ik ga de deur niet uit zonder oordoppen. 
Zoek daarnaast hulp bij een professional die jou kan helpen uitzoeken wat voor jou werkt en helpt de focus van de piep te verleggen, er op een andere manier naar te kijken. Zolang je vecht tegen je ziekte, ervan baalt of boos om wordt, verergert het. Ik heb uiteindelijk toegegeven: tinnitus hoort nu bij mij. Dit is zo, dit blijft zo. Dan wordt het vanzelf minder.

Dus je hebt nog altijd plezier in lesgeven?

Zeker! Het afwisselende in ons werk, het plezier halen uit ‘oh juf, ik heb echt iets geleerd!’, de dynamiek hoe kinderen onderling omgaan, hoe ik daarin kan begeleiden, waardering krijgen van kinderen of ouders: dat blijft prachtig!

Meer informatie

NOS op 3 maakte deze video over tinnitus:

Word ook leerkracht van de maand

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je ook als leerkracht van de maand geïnterviewd worden? Of wil je een collega voordragen? Laat het ons weten op redactie@malmberg.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.