Home » Juf van de maand juli 2018: Pascale Houdé

Juf van de maand juli 2018: Pascale Houdé

School: De Hoogstraat, op een asielzoekerscentrum in Leersum
Geeft les aan: groep 1/2 en 3/4, daarnaast speelt ze in theaterstukken op scholen
Aantal jaar voor de klas: 25 jaar


Pascale heeft twee theaterstukken voor op de basisschool ontwikkeld: ‘Lekker puh’ en ‘Op de vlucht’.

Hoe is jouw interesse voor drama ontstaan?

Op de basisschool van mijn dochters ontwikkelen de ouders samen met leerkrachten elk jaar een toneelstuk. Ik heb daar jarenlang met veel plezier aan meegewerkt. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: wat zou ik graag willen naast mijn baan als leerkracht? Werken bij de CliniClowns leek me geweldig. Daarom begon ik aan een clownsopleiding. Met andere cursisten heb ik toen samen het toneelstuk ‘Lekker Puh’ ontwikkeld.

Waar gaat dat toneelstuk over?

Het is voor kleuters en gaat over pesten. Er zijn vier clowns, eentje is suf en overal bang voor. Die clown speel ik. De andere clowns lachen haar uit. In het begin lachen de kinderen mee. Maar dan zing ik een zielig, klein liedje. Daardoor gaan de kinderen het opnemen voor mij en bedenken hoe het anders kan.

Kan drama helpen bij een probleem als pesten?

Ja, ik denk van wel. Het is grappig en toch komt de boodschap aan. Je houdt de kinderen een spiegel voor en ze herkennen zich in de spelers en situaties. Het is beeld, geluid en interactie, waardoor het meer binnenkomt dan bijvoorbeeld bij een boek.

Wat voor reacties krijg je op het stuk?

Erg positief en betrokken. Er kwam een keer een jongen naar me toe, die zei: ‘Sorry, ik heb ook om jou gelachen.’

Bij het toneelstuk ‘Op de vlucht’ zijn de reacties heftiger. We hebben juffen gehad die in tranen waren. Dat toneelstuk gaat over een vluchtelingenmeisje dat met een kist bij een slagboom aankomt en er niet in mag, omdat ze geen paspoort heeft. Op scholen met NT2-klassen gaan kinderen met elkaar in gesprek: heb jij ook een paspoort? Wat had je bij je toen je in Nederland kwam?

Heb je een tip voor leerkrachten die met drama aan de slag willen op school?

Speel zelf en nodig de kinderen uit om mee te spelen. En doe het samen met een collega. Eentje blijft dan in zijn rol en de ander gaat het gesprek met de klas aan. Wij doen het ook altijd samen, want in je eentje is het echt heel moeilijk. Het is goed als kinderen zien dat anderen toneelspelen en ze mee mogen doen. Zo hoeven ze niet alles zelf te bedenken. Ook de grootste dwarskikker wil dan mee doen.

Of maak als team jaarlijks een toneelstuk en betrek de kinderen daarbij.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Geef kinderen de ruimte om vrij te zijn, om te durven experimenteren. Kinderen worden zo vaak beperkt door regels, een opdracht of een thema. Hoe vaak mogen ze echt vrij werken? Durven doen en uitproberen is belangrijk voor de creativiteit. Dat kan via drama, maar ook bijvoorbeeld door tekenen. Ik vind het ook heel mooi als een school open podium heeft. Dat een kind een zelfverzonnen lied op zijn trompet mag spelen, omdat dat zijn talent is.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.