Home » Juffen Roos en Maaike: ‘Draag je steentje bij in de maatschappij!’

Juffen Roos en Maaike: ‘Draag je steentje bij in de maatschappij!’

Leerkrachten van de maand

Portret van leerkrachten van de maand Roos en Maaike

‘Niemand mag het koud hebben met kerst,’ zeggen Fedde en Farsi uit groep zes. Op Kindcentrum De Kameleon in Den Bosch zorgen juf Roos, juf Maaike en collega’s samen met hun leerlingen voor warme jassen voor mensen in armoede. Hun vraag: ‘wat kan jij voor een ander doen?’

Wat inspireerde jullie om deze warme jassenactie op te zetten?

In het kader van de kerstgedachte willen wij kinderen de vraag meegeven: wat kan jij voor een ander doen? Met deze actie doen we iets concreets voor mensen in armoede, een groep die vaak wordt vergeten. Het mooie is dat mensen in het geheim ‘s nachts een van de ingeleverde jassen kunnen pakken als niemand het ziet. Dit is de tweede keer dat onze school meedoet met de warme jassenactie in samenwerking met De Brugwachterhuisjes. Vorig jaar werden er 2250 jassen verzameld en uitgedeeld!

Welke rol spelen de leerlingen bij de warme jassenactie?

In onze klas hebben we eerst gekeken naar: wat is de kerstgedachte? Al snel komen dan familie en gezelligheid naar voren, maar ook het aan elkaar willen denken. Vervolgens hebben we posters op school gemaakt met de boodschap: ‘Voor iedereen een warme kerst!’ en de oproep: ’Wie wil een jas geven?’

Is iedereen even enthousiast?  

Wij zijn dan wel de kartrekkers, het is een actie die we echt met de hele school voeren. De kinderen uit onze groep gaan andere klassen op school rond om te vertellen wat zij kunnen doen, zoals: ‘Wie heeft thuis een jas liggen die je niet meer gebruikt?’ Dat werkt heel goed om het enthousiasme aan te wakkeren. Dit jaar schrijven we ook een kerstkaart voor de nieuwe jaseigenaar. Zo zijn kinderen die geen jas geven, toch betrokken.

Hoe zijn de reacties van ouders? 

Positief! Met de kinderen hebben we samen een lied geschreven op de melodie van Jingle bells die we tijdens de jasinlevering zingen. Dit lied hebben we naar alle ouders van de school gestuurd. Zo kregen we terug: ‘we hebben het liedje thuis al wel vijf keer geluisterd, zelfs mijn zusjes kennen het nu.’ Tijdens ons eerste inzamelmoment reageerden ouders super fijn, we hebben al zoveel jassen gekregen!

Iedereen draagt een steentje bij…

Het stukje burgerschap waar we als scholen veel over praten, maakt zo’n actie heel concreet. Draag je steentje bij in de maatschappij! Daarnaast is het een makkelijke opening om het gesprek over armoede in de klas te hebben, in bijna elke klas zitten kansarme kinderen: ‘Misschien zitten in onze klas ook kinderen die een nieuwe winterjas kunnen gebruiken? Kom dan naar het inzamelpunt.’


Is armoede een lastig onderwerp om in de klas over te praten? 

Nee, je kunt altijd wel een goede invalshoek bedenken. Dit jaar werkten we over het thema ‘wonen en bouwen’ en bespraken we sloppenwijken en dakloosheid. Ook zien we dichtbij voorbeelden, zoals kleine huizen waarin kinderen met een groot gezin wonen. En dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat iedere avond een warme maaltijd op tafel staat.

Waarom is het belangrijk om maatschappelijke projecten in het onderwijs te integreren? 

We willen graag meegeven: iedereen is anders, maar we leven samen in de stad, op school en in de wereld. Het gaat om inleving in de ander: iemand kan anders zijn, maar wel hulp nodig hebben. Bij opgroeien kom je verschillende mensen en problemen tegen; hoe ga je daarmee om? Onderwijs is meer dan rekenen en taal. De jassenopbrengst is mooi, maar de betrokkenheid en saamhorigheid die deze actie brengt, zijn het belangrijkst!

Welke tip geven jullie andere leerkrachten die een maatschappelijk project op hun school willen starten? 

Creëer draagvlak en betrek iedereen op tijd: leerkrachten, kinderen op school en ouders. Praat erover: waarom vind jij dit doel belangrijk? En geef zelf het goede voorbeeld, doe mee! Zo nemen wij natuurlijk ook zelf een jas mee.

Over de Warme Jassenactie

Heb jij een jas over en woon je in de buurt van Den Bosch? Breng deze dan van vrijdag 20 december tot en met zondag 5 januari langs bij De Campingkoffietent aan de Zuid-Willemsvaart 6 in Den Bosch. Volg de jassenactie ook op Instagram en Facebook (@Sluismeesterzijn).

Word ook leerkracht van de maand

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je ook als leerkracht van de maand geïnterviewd worden? Of wil je een collega voordragen? Laat het ons weten op redactie@malmberg.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.