Home » Kennisnet: Handboek Digitale Geletterdheid

Kennisnet: Handboek Digitale Geletterdheid

Digitale geletterdheid: een begrip dat vaak in één adem wordt genoemd met de toekomst van het onderwijs. Maar weet je wat digitale geletterdheid daadwerkelijk inhoud? En hoe je eraan kunt werken? Daarover lees je alles in het Handboek Digitale Geletterdheid van Kennisnet.

Kennisnet: ‘Digitaal geletterd ben je als je de vier basisvaardigheden beheerst: ict-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid. Deze vaardigheden heb je nodig om goed te functioneren in de maatschappij, zowel in een leer- als in een werkomgeving. Het gaat daarbij om de samenhang tussen die vier vaardigheden.’ 

Handboek Digitale Geletterdheid

In het Handboek Digitale Geletterdheid zet Kennisnet uiteen wat digitale geletterdheid precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe je als school tot een duidelijke visie komt. Ook komen heel wat digitale pioniers en praktijkvoorbeelden voorbij; Nederland in tenslotte volop in beweging op dit vlak. Tot slot vind je in het handboek ook downloads als infographics, posters en lestips. Kortom; een totaalpakket waar iedere leerkracht of docent mee uit de voeten kan.

Heb je suggesties voor verbeteringen of aanvullingen? stuur ze naar Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet. Het ‘Handboek Digitale Geletterdheid’ wordt regelmatig geactualiseerd.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.