Home » Onderwijsfilm van het jaar: Wat is het doel van onderwijs?

Onderwijsfilm van het jaar: Wat is het doel van onderwijs?


De documentaire ‘Wat is het doel van onderwijs?’ (Operation Education) is vorige week, op de dag dat de film in première ging, verkozen tot onderwijsfilm van het jaar 2015. Volgens de jury draagt de film bij aan de bewustwording van vele vraagstukken met betrekking tot het onderwijs en de zoektocht naar een antwoord op de meest fundamentele vraag: Wat is het doel van onderwijs?

‘Als je honderd jaar te leven hebt in een samenleving die snel verandert, wat is dan belangrijk om te leren? En: Wat is daarin dan de rol en het doel van onderwijs?’ Met die vraagstelling opent Claire Boonstra van Operation Education de documentaire ‘Wat is het doel van onderwijs?’. De film gaat over loslaten en bevragen wat we in het onderwijs gewend zijn. Alleen zo kan je volgens Boonstra bij die ene, fundamentele vraag komen, namelijk wat het doel van onderwijs is. Pas als je daar een antwoord op hebt, is het mogelijk om het gewenste onderwijs te creëren en in te vullen.

‘Gert Biesta en Claire Boonstra bieden de context, vanuit wetenschappelijk oogpunt en vanuit het belang voor de samenleving, voor de mensheid. Jelmer Evers geeft zijn visie als docent, ook Arnold Jonk en Jan Rotmans komen voorbij, afgewisseld met inspirerende en verrassende quotes van een grote variatie aan Nederlanders, die vanuit hun hart antwoord geven op het waarom van onderwijs’, aldus de website van de Onderwijsfilm van het jaar.

Over de documentaire
In de zomer van 2014 heeft œ Operation Education het initiatief genomen de film en het eerder verschenen boek te maken rondom de vraag ‘Wat is het doel van onderwijs?’. Xander Beks van Tasty Green Life Experience – een organisatie die jongeren inzet in de praktijkwereld van hun beroepsopleiding – heeft de onderwijsfilm geproduceerd. Speciaal aan de documentaire is dat hij, onder begeleiding van Beks en Ernest van Hezink, zonder budget gemaakt is door een grote groep gemotiveerde jongeren.

Online kijken én lezen
De documentaire volgt op het gelijknamige boek – een bundeling van honderd portretten en omschrijvingen van het doel van onderwijs – dat in augustus 2014 verscheen. De documentaire is online te bekijken op Watishetdoelvanonderwijs.nl en het boek is op diezelfde website kosteloos te downloaden. Beiden producties zijn een initiatief van Danaë Onderwijsinnovatie en Operation Education.

Meer onderwijsfilms
Op de website van de Nationale Onderwijsweek staat een shortlist met daarin documentaires en speelfilms over onderwijs. Ook op Onderwijs van Morgen verscheen eerder een artikel over onderwijsfilms en –documentaires. En voor degenen die nog niet uitgekeken zijn: op Educators Technology verscheen dit weekend een artikel met daarin de beste verzamelsites voor online (onderwijs-) documentaires.

Heeft u ‘Wat is het doel van onderwijs?’ al gezien? Wat vindt u van de documentaire? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.