Home » Kinderboeken: 11 boeken die je als leerkracht gelezen moet hebben!

Kinderboeken: 11 boeken die je als leerkracht gelezen moet hebben!

Veel (onlangs verschenen) kinderboeken zijn de moeite waard om zelf, op je gemak, te lezen. Je kunt nu eenmaal niet alles voorlezen en als je kinderen een goed advies wilt geven, dan moet je zelf ook op de hoogte zijn. En de vakantie is een ideaal moment om dit te doen. Wedden dat je niet meer kunt stoppen met lezen?

1. Groot Biegel Sprookjesboek

In dit boek zijn de mooiste verhalen van Paul Biegel verzameld. En Charlotte Dematons heeft de illustraties gemaakt. Heerlijk om weer eens sprookjes te lezen, in deze prachtige uitgave.
Door Paul Biegel, geïllustreerd door Charlotte Dematons. Uitgeverij Gottmer.

2. De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson

Het oude verhaal van Nils is in een nieuw jasje gegoten. Het verhaal blijft hetzelfde, het leest (nog steeds) als een trein. In het voorwoord schrijft Bette Westera dat de schrijfster dit boek ooit bedacht heeft naar aanleiding van een opdracht: maak een lesboek over Zweden. Dat is niet gelukt, maar Nils is intussen de hele wereld overgevlogen.
Door Selma Lagerlöf. Hertaald door Bette Westera, geïllustreerd door Martijn van der Linden. Uitgeverij Gottmer.

3. Hele verhalen voor een halve soldaat

Dit boek is eigenlijk bedoeld voor 12+, dus minder geschikt om voor te lezen, maar wel geschikt voor de boekenverslinders in je groep. En uitermate geschikt om zelf te lezen. Het is een prachtig verhaal, het voelt als een sprookje, maar het is veel meer dan dat. Het gaat over zes broers die een voor een naar het front moeten om in de Grote oorlog te vechten. Het boek won in 2021 – geheel terecht – de Woutertje Pieterse Prijs.
Door Benny Lindelauf. Uitgeverij Querido.

4. Nevermoor

Als je van Harry Potter houdt, dan vind je dit vast ook leuk. Morrigan Crow is vervloekt, maar op het nippertje wordt ze gered en komt ze terecht in de magische stad Nevermoor. Ze moet ontdekken wat haar ‘kneepje’ is, haar magische talent. En dat is natuurlijk niet zomaar duidelijk. Heel spannend en met de nodige humor.
Door Jessica Townsend. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

5. De eik was hier

Een eik van 180 jaar moet worden gekapt om plaats te maken voor asfalt, zodat er nog meer auto’s kunnen rijden. Zo’n eik heeft veel meegemaakt! De eik vertelt aan zijn beste vriend de gaai wat dat betekent. Pak er maar een zakdoek bij, want het is een ontroerend verhaal!
Door Bibi Dumon Tak, geïllustreerd door Marije Tolman. Uitgeverij Querido.

6. Insecten

In de Willewete-serie is begin 2021 het boek over insecten verschenen. De Willewete-boeken zijn bedoeld voor jongere kinderen met informatiehonger. We weten intussen hoe belangrijk insecten zijn (ook al blijven ze voor ons soms irritant), dus is het ook van belang dat we meer kennis over ze hebben. Dit boek staat vol interessante feiten die je als volwassene ook niet altijd kent. Bovendien is het prachtig geïllustreerd door Marjolein Hund.
Door Merel de Vink en Sanne Ramakers, geïllustreerd door Marjolein Hund. Uitgeverij Clavis.

7. Noord

Wil je nog op vakantie naar een Scandinavisch land? Lees dan dit boek. De auteur heeft beschrijvingen gemaakt van dieren die voorkomen in het ‘noorden’, zoals walrussen, walvissen en rendieren. De schitterende illustraties zijn linoleumsneden en maken het boek tot een echt kunstwerk. Fijne vakantie!
Door Marieke ten Berge, geïllustreerd door Jesse Goossens. Uitgeverij Lemniscaat.

8. Wij blijven bij elkaar

Een verhaal over de Joodse familie Birnbaum in oorlogstijd. De kinderen van de familie vertellen het verhaal, waardoor het voor kinderen ook goed te snappen is, zelfs bijna in te voelen. De auteur reisde naar Israël om de echte kinderen Birnbaum te spreken en hun verhaal om te zetten in dit boek.
Door Martine Letterie. Uitgeverij Leopold.

9. De gekko en de havik

Sommige prentenboeken zijn naast heel leuk, ook heel leerzaam. Dit is zo’n boek. En het is ook nog grappig. De dieren worden per bladzijde gevaarlijker. Maar wat is nu toch het gevaarlijkste dier? Dat ontdek je op de laatste bladzijde.
Door Marc ter Horst, geïllustreerd door Marga van den Heuvel. Uitgeverij van Goor.

10. Zonder titel

Dit boek valt in de categorie young adult. Het is een meeslepend verhaal over een jongen wiens vriendin (soulmate) terug moest verhuizen naar haar geboorteland Irak. De problematiek van een puber, vermengd met de problematiek van een andere cultuur maakt dat dit verhaal schuurt en ontroert.
Door Erna Sassen, geïllustreerd door Martijn van der Linden. Uitgeverij Leopold.

11. De olifantendief

Het verhaal speelt zich af in 1872 in Schotland. Een jongen die leeft van zakkenrollen wordt per ongeluk de verzorger van een olifant. Hij moet ervoor zorgen dat de olifant op de plaats van bestemming komt. Hij heeft een bijzondere band met het dier, maar de weg naar de dierentuin zit vol hobbels en kuilen. Een spannend verhaal, en een klein beetje echt gebeurd.
Door Jane Kerr. Uitgeverij Ploegsma.

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.