Home » Klimaatverandering en Warme Truiendag

Klimaatverandering en Warme Truiendag

Op 10 februari is het Warme Truiendag, de jaarlijkse ‘verjaardag’ van het Kyoto-protocol. Een mooie aanleiding dus, om het milieubewustzijn van uw leerlingen te vergroten door middel van bijvoorbeeld een debat.

 

Dit lesidee biedt achtergrondinformatie, voorbeelden en verschillende werkwijzen om te debatteren over het klimaat. Laat uw leerlingen eerst warmlopen en organiseer in de aanloop naar het debat verschillende activiteiten. Er zijn tal van ideeën om van deze dag een spektakel te maken of juist op kleine schaal iets te doen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door tijdens het debat een warme trui aan te trekken en de verwarming in de school een graadje lager te zetten. Of u kunt de schooltv-nieuwsdossiers gebruiken om leerlingen klaar te stomen voor Warme Truiendag. Hier kunt u nog een hele reeks suggesties vinden. Download vervolgens via deze link de (gratis) materialen en u kunt meteen aan de slag.

 

Andere klimaatlessen vindt u op:

 

•             Climat challenge

 

•             Operation climate control

 

Jaren van discussie

 

Het Kyoto-protocol staat al jarenlang ter discussie: Zo heeft Canada zijn deelname aan het verdrag voortijdig opgezegd en zijn grote vervuilers als China en de Verenigde Staten niet eens aan het verdrag gebonden. Is het opstellen van het verdrag in eerste instantie wel een goed idee geweest? En hoe komt het dat het verdrag niet of nauwelijks wordt nageleefd? U merkt het al: het protocol kent voor- en tegenstanders. Een goede voedingsbodem voor discussie.

 

Kyoto-protocol

 

De uitstoot van broeikasgassen is een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. In 1997 komen politici van over de hele wereld bijeen in Kyoto (Japan) om afspraken te maken over de uitstoot van broeikasgassen. Die afspraken behelzen het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 5,2 procent ten opzichte van 1990, in de periode van 2008 tot en met 2012.  Het protocol, dat op 16 februari 2005 officieel in werking is getreden, is een onderdeel van het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties.

 

Met ieder deelnemend land wordt een reductiepercentage afgesproken: Dat percentage hangt af van de huidige uitstoot van CO2 en de economische kracht van het land. Zo moet Nederland zes procent minder CO2 uitstoten, België 7.5 procent en Europa als geheel staat volgens de afspraak garant voor acht procent.

 

Doelstellingen niet haalbaar

 

Al sinds de inwerkingtreding van het verdrag zijn wetenschappers van mening dat de doelstellingen niet haalbaar zijn. Daarom zou er op de Conference of Parties, dat in december 2009 in Kopenhagen plaatsvond, opnieuw gesproken worden over de toekomst van het Kyoto-protocol. Dezer conferentie is op niets uitgelopen en dus is er geen nieuw verdrag gesloten.

 

Download gratis het lesidee ‘Klimaatverandering en Warme Truiendag’

 

 

Florina Blokland (www.edufloor.nl) & Albert Lubberink (www.tiptoptaal.nl)

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.