Home » Kunstmatige intelligentie in het onderwijs

Kunstmatige intelligentie in het onderwijs

Kunstmatige intelligentie wint langzaam maar gestaag aan terrein in het onderwijs. Op veel scholen is het inmiddels al gemeengoed dat algoritmes en geautomatiseerde modellen het leerproces van de leerling tot in detail in kaart brengen. En als we de kenners moeten geloven, is het slechts een kwestie van tijd voordat onderwijsrobots een structurelere rol gaan innemen in de klas.

Het klinkt dus misschien een beetje als een ver van je bed show, maar dat is het niet. Ontwikkelaars van adaptief lesmateriaal, waarmee leerlingen meer op hun eigen manier en in hun eigen tempo leren, maken bijvoorbeeld al volop gebruik van AI. Volgens Technologiekompas 2019-2020 is het – gelet op de doelen en ambities binnen het onderwijs – de komende jaren zelfs een van de belangrijke ontwikkelingen. Maar niet
iedereen is enthousiast. Een veelgehoord tegengeluid is dat dergelijke ontwikkelingen het onderwijs in toenemende mate zou dehumaniseren.

Menselijk streven

Aan de andere ligt aan de basis van al die algoritmes en modellen wel degelijk een menselijk streven, namelijk: zo goed mogelijk onderwijs voor ieder kind. Volgens Laurie Forcier, voormalig manager van het Global Thought Leadership-programma van Pearson ED, hoeven we ons er om die reden ook geen zorgen te maken. Forcier zet vijf interessante feiten op een rij die je laten zien dat kunstmatige intelligentie geen kwestie is van goed of fout, maar een kwestie van hoe je er als docent of onderwijsprofessional gebruik van maakt – en soms bewust ook niet.

Intelligente leersystemen

Zo onderschrijft Forcier dat een-op-een-les een van de meest effectieve en waardevolle manieren van leren is. Maar: helaas is er niet voor iedere leerling een leraar. Kunstmatige intelligentie kan hierbij een uitkomst zijn. Intelligente leersystemen zijn erop gericht onmiddellijke en aangepaste instructie of feedback aan leerlingen te geven. Dergelijke leerervaringen worden als het ware gesimuleerd. Een belangrijk element hierbij is vaak dat de leerling tot op zekere hoogte eigenaar wordt van het leerproces. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van zelfreguleringsvaardigheden zoals verantwoordelijk nemen, plannen en organiseren, reflecteren en omgaan met feedback. Interessant, maar welke rol neem je als docent dan aan?

Lees het volledige artikel Five things you should know about AI and learning van Forcier.

Hoe kijk jij aan tegen kunstmatige intelligentie in het onderwijs? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk
Een kledingkast van een tiener

Lied van de maand: Ik weet het niet!

Elke dag maar die vraag wat je aan moet. Soms weet je het gewoon niet! Zing mee met een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.