Home » Leeft het nieuwe biologieonderwijs bij docenten?

Leeft het nieuwe biologieonderwijs bij docenten?

Al heel wat jaren zoemt het rond en nu lijkt het dan toch echt te gaan gebeuren: de vernieuwing van het biologieonderwijs. Vanaf 2004 is er door vernieuwingscommissie CVBO gewerkt aan nieuwe examens voor havo en vwo. Als er geen verdere vertragingen meer zullen optreden dan gaat deze vernieuwing in schooljaar 2013 – 2014 daadwerkelijk ingevoerd worden.

Het kan niet anders of dit houdt biologiedocenten van havo/vwo bovenbouw bezig. Wat gaat er veranderen? Wat kan ik er mee? Hoe ingrijpend is het? Is het wel een verbetering?

Vragen, veel vragen
Afgelopen 14 en 15 januari vond de 25e Nibi-conferentie plaats. Naast nieuwe wetenschappelijke inzichten en didactische toepassingen was er uiteraard ook aandacht voor de vernieuwing van het biologieonderwijs. In mijn anderhalf jaar als uitgever van Biologie voor jou heb ik hier veel vragen over gekregen. Mijn verwachting was dan ook dat dit op de Nibi-conferentie ook het geval zou zijn. Zonder een herziene methode te kunnen presenteren (want zolang het programma niet definitief is kan er ook niet ontwikkeld worden) besloten we toch een sessie te organiseren om op de inhoud van de vernieuwing in te gaan en het concept dat we in gedachten hebben voor Biologie voor jou te toetsen.

Contexten
Ik was met name benieuwd naar de mening van docenten over de plannen. Herkennen ze de verbeterpunten of omarmen ze die zelfs? Bieden contexten inderdaad een mogelijkheid om het onderwijs interessanter en relevanter te maken voor leerlingen en op welke wijze ga je dat doen?  De zaal was goed gevuld en het onderwerp leefde, maar het verbaasde me hoe weinig voorkennis er was. Vrijwel iedereen had wel van concept-context gehoord, maar van de 30 docenten was er slechts 1 die zich in de inhoud van de vernieuwingsplannen had verdiept. En dit beeld kwam aardig overeen met andere docenten die ik gedurende het symposium heb gesproken.

Wat vindt u?
Dit is geen verwijt aan deze docenten. Het onderwerp leeft, maar de inhoud blijkbaar niet. SLO heeft een implementatieplan klaar liggen, dus binnenkort zal de informatievoorziening wel losbarsten. Maar ik ben wel benieuwd waarom er tot nu toe zo weinig inhoudelijke interesse lijkt te zijn voor de vernieuwing van het biologieonderwijs. Welke biologiedocent wil hier zijn/haar mening over geven?

Door: Yvonne Morsink
Uitgever Biologie Malmberg

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.