Home » Leer kinderen hun uitgaven de baas te zijn 

Leer kinderen hun uitgaven de baas te zijn 

Een kind dat geld in een spaarvarken stopt

Hoe ben jij je geld de baas? Dat is het thema van deze editie van de Week van het geld, die 11 t/m 15 maart gehouden wordt. Nu onze samenleving steeds digitaler wordt, is het extra belangrijk om vroeg financiële vaardigheden te leren. Want met het verder verdwijnen van contant geld is het voor kinderen steeds lastiger om de waarde van geld te begrijpen. Daarnaast liggen financiële verleidingen online overal op de loer: op social media prijzen influencers de mooiste wannahaves aan en in games draait alles om het kopen van skins en upgrades

Banner week van het geld

Geldwaarde: digitaal versus contant geld 

Kinderen zien in winkels nog maar zelden briefgeld of munten over de toonbank gaan. Vrijwel alle betalingen verlopen via bankpas, telefoon of smartwatch. Eenzelfde digitale kentering is te zien bij het zakgeld. Cijfers van het Nibud laten zien dat in 2023 het merendeel van de 8 t/m 12-jarigen het zakgeld gedeeltelijk, en een kwart zelfs volledig, digitaal ontvangt. Doordat digitaal geld voor kinderen nog erg abstract is, kan het voor hen lastig zijn de waarde van geld goed te begrijpen. Want waar je vroeger geld zag verdwijnen uit je spaarpot, voel je de pijn van een uitgave met digitaal geld veel minder. Financiële educatie helpt kinderen op jonge leeftijd te leren wat de waarde van geld is. 

Influencers en games

Veel kinderen krijgen rond hun 10e jaar hun eerste smartphone. Daarmee komen allerlei financiële verleidingen dichtbij. Sommige verleidingen zijn opvallend, zoals reclamebanners of commercials voorafgaand aan YouTube-filmpjes. Maar er zijn ook verleidingen die kinderen moeilijker herkennen. Een bekend voorbeeld zijn influencers die allerlei producten aanprijzen. Kinderen zijn daar gevoelig voor, omdat influencers vaak idolen zijn tegen wie ze op kijken. Maar ook in games worden spelers constant verleid om allerlei micro-transacties te doen. Denk aan het kopen van een nieuwe skin in Fortnite of een Lootbox in FIFA, die je een kans geeft om Messi aan je team toe te voegen. Vanwege al deze trucs en het gemak waarmee je online betalingen kunt doen, is het voor kinderen belangrijk te leren hoe ze deze financiële verleidingen de ‘baas’ blijven. Hoe herken en doorzie je verleidingen ? En hoe bepaal je aan welke verleiding je toe wilt geven en aan welke niet? In De Week van het Geld gaat over deze zaken.

Meer kijken?

Weerbaarheid vergroten

Hoe weet je of een webshop betrouwbaar is? Wat doe je met ongevraagde betaalverzoeken en waarom is het belangrijk om niet je pincode of bankgegevens aan iemand af te geven? Phishing, skimmen en geldezels zijn belangrijke onderwerpen om met kinderen te bespreken, zodat ze weten hoe ze zich hiertegen kunnen weren.

Leer jouw leerlingen een ‘geldbaas’ te worden

In de Week van het geld gaan kinderen aan de slag met thema’s als geldwaarde, reclame en influencers, in-game aankopen en geldcriminelen. Je kunt eenvoudig met jouw groep meedoen door gebruik te maken van het gratis aanbod aan lessen en materialen:

  • Gastlessen: een kant-en-klare les verzorgd door iemand uit de financiële sector.
  • Themapakket: een pakket met allerlei (les)materialen waarmee je als leerkracht of docent zelf aan de slag kunt.
  • Explainervideo’s: korte filmpjes die op pakkende wijze verdieping geven, zodat je er in de klas over in gesprek kunt gaan.

Op www.weekvanhetgeld.nl lees je meer informatie, kun je gastlessen reserveren en lesmaterialen bestellen. Doen jullie ook mee?

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.