Alleen de titel van dit boek is al leuk. De subtitel luidt: handboek vol kunstzinnige tips voor niet-zo-heel-creatieve ouders. In plaats van ‘ouders’ kun je ook ‘leerkrachten’ lezen, maar wij denken dat menig wel-creatieve leerkracht dit boek ook tof zal vinden. Het staat barstensvol eenvoudige knutsel- en tekenideeën die allemaal geïnspireerd zijn op het werk van een kunstenaar. Je kunt het originele werk van de kunstenaar bekijken met een QR-code. Ideaal (en verantwoord) als je ’s morgens nog moet bedenken wat je ’s middags met de kinderen wilt doen.
Tips om dit boek in je groep te gebruiken:
Leg het boek binnen handbereik of leg het ergens neer waar je het vaak tegenkomt. Gun jezelf wat tijd om erin te bladeren. Je krijgt meteen zin om wat te gaan maken.
Kijk op www.artiefarty.nl voor nog meer (gratis) laagdrempelige zelfmaakideeën. Overigens zit Artie Farty ook op Pinterest.
Voorbeelden uit het boek:
- Gezamenlijke kunst
Deze opdracht is gebaseerd op het prentenboek De Boomhut van Marije en Ronald Tolman. Spreek van tevoren af wat je samen gaat doen. Wat zijn de spelregels, wat mag wel, wat mag niet en wanneer is het (ongeveer) af? Maak bijvoorbeeld een tekening waarbij je alleen afspreekt dat je niet over elkaars werk mag kleuren. Of je gebruikt allebei ander materiaal: de een wasco en de ander waterverf. - Op-de-kop-tekening
Michelangelo schilderde het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome. Daar deed hij vier jaar over en terwijl hij schilderde lag hij voornamelijk op zijn rug. Plak een vel papier met tape vast aan de onderkant van een (lage) tafel, of leg een plank over twee stoelen en plak het vel daar onder. Maak een ontwerp voor een plafondversiering (voor in de klas, op je kamer?).