Dit boek was een van de kerntitels in de afgelopen Kinderboekenweek. Maar dat de Kinderboekenweek voorbij is, wil niet zeggen dat een boek niet meer gelezen kan worden. Dit boek leent zich uitstekend als voorleesboek en vult een aantal hoofdstukken aan uit je geschiedenismethode. De titels van enkele hoofdstukken alleen al zijn hilarisch Wat dacht je van ‘Mijn oma gaat naar Nick en Simon, De oma van mijn oma ging naar een concert van de harmonie en De oma van mijn oma van mijn oma van mijn oma van mijn oma ging naar een ophanging?’ Een boek over oma’s en opa’s, maar eigenlijk ook over jezelf.
Tips om dit boek in je groep te gebruiken:
- Dit boek is geschikt vanaf ongeveer groep 6.
- Laat kinderen steeds zelf kiezen welk hoofdstuk je voorleest. (Tenzij het bij een thema van dat moment past natuurlijk.)
- Laat de kinderen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan het boek. Ze kiezen een onderwerp dat er niet in staat en gaan zelf op onderzoek uit.
- Laat kinderen een miniwerkstuk maken over een onderwerp uit het boek. Er staan veertig hoofdstukken in, dus keuze genoeg.
- Laat de kinderen een hoofdstuk aanvullen met zichzelf als opa of oma in de toekomst. Wat wordt de titel dan?
- Doe eens spelletjes uit oma’s tijd, zoals beschreven op bladzijde 60.
- Reken uit hoeveel oma’s geleden de tijd van de Romeinen was, de hunebeddenbouwers, Ötzi… Reken voor elke oma vijftig jaar.
- Maak je eigen oma-meter! Laat kinderen meten hoelang geleden een oorlog, een uitvinding of een andere bijzondere gebeurtenis was. Je kunt je oma-meter gratis downloaden van de site van de auteur.