De vrolijke plantenencyclopedie
Planten zijn nu eenmaal minder aaibaar dan dieren (de gemiddelde plant dan), dus het is niet vreemd dat er meer spreekbeurten over dolfijnen en katten zijn dan over de peerlijsterbes of de ginkgo biloba. Toch is de plantenwereld fantastisch, veelzijdig en indrukwekkend! De auteur van dit boek is het gelukt om een plantenboek te maken dat kinderen echt willen lezen. En daarna… hup naar buiten!
Tips om dit boek te gebruiken
- Het boek geschikt voor de midden- en bovenbouw.
- Leg het boek in de klas. Het is een heerlijk boek om zelf in te bladeren en te dwalen.
- Daag de kinderen uit om een plant uit het boek te kiezen en er meer over te weten te komen. Hoe ziet de plant er in het echt uit? (plaatjes zoeken!) Is de plant giftig of kun je hem juist eten? Laat de kinderen er een miniwerkstukje of spreekbeurtje over maken.
- Het boek is opgedeeld in thema’s, zoals de gifmengers, de bruikbaren en de geparfumeerden. Dat is een heel bijzondere manier van indelen. Laat de kinderen uitzoeken wat de gangbare manier van indelen is in een (planten)encyclopedie. Laat ze een plant uit De vrolijke plantenencyclopedie opzoeken in een ander boek. Welke manier van indelen vinden ze handiger?
- Niet alle planten in het boek komen voor in Nederland, maar wel veel! Laat de kinderen op zoek gaan naar een plant uit het boek. Ze kunnen er een foto van maken (bewijs!) en als het geen beschermde plant is (en daar zijn er veel van), kunnen ze er eentje plukken.
- Laat de kinderen een aantal planten die voorkomen in het boek drogen om te bewaren. Mensen die bloemen en planten willen bewaren gebruiken vaak een bloemenpers. Maar het kan ook makkelijk met een oude krant en een stapel dikke boeken. Leg de bloem op een vel krantenpapier en leg er voorzichtig een vel krantenpapier overheen. Vouw een dik boek open en leg de vellen op een pagina. Klap het boek voorzichtig dicht. Leg dan nog een paar zware boeken op het boek met de bloemen. Paar weekjes wachten, et voilà, prachtige gedroogde bloemen om in een schrift te plakken.
- De auteur van dit boek is ook de illustrator. Ze heeft grappige tekeningen gemaakt bij de planten. Laat de kinderen een plant uitkiezen en er zelf een grappige tekening bij maken door bijvoorbeeld de naam van de plant letterlijk te nemen: boerenwormkruid, grote engelwortel of rattenstaartcactus.