Ik denk dat ik ontvoerd ben – Auteur: Pim lammers, illustrator: Sarah van dongen
Vanzelfsprekend heb je ook poëzie in je klas staan. En daar hoort deze bundel zeker bij! Hij staat vol gedichten over de band tussen familieleden. Alle gedichten zijn geschreven vanuit het perspectief van een kind, dus heel herkenbaar. Over oudtantes die plakzoenkampioen zijn, over ooms in elektrische rolstoelen, over familieweekenden, over papa die verkering heeft met de juf en over een neef die make-up draagt. Gedichten om bij te glimlachen en om over na te denken.
Tips om met dit boek te doen:
- Dit boek is geschikt vanaf groep 3. Vlotte lezers kunnen er al zelf mee uit de voeten, voorlezen is natuurlijk ook erg leuk. Toch kun je deze bundel ook in groep 8 in de kast zetten, want de onderwerpen lenen zich vaak voor een goed gesprek.
- ‘Vroeger’ moesten mensen weleens gedichten uit het hoofd leren. Maak er een challenge van. Wie lukt het om een gedicht uit ‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’ uit het hoofd te leren én voor te dragen aan de klas? Bespreek wat het verschil is tussen voorlezen en voordragen.
- Natuurlijk kun je de kinderen zelf ook gedichten laten maken, maar dat is voor veel kinderen een uitdaging. Maak eens een gezamenlijke start met enkele zinnen en laat de kinderen het gedicht daarna afmaken. Kinderen met gevoel voor poëzie kunnen hun eigen pad bewandelen en zelf een gedicht maken.
- Voor de bovenbouw: kijk samen eens naar de Spoken Word Performance van Amara van der Elst van 4 mei 2022. Spoken word is een andere manier van poëzie voordragen, misschien kennen de kinderen het wel. Er is bestaat ook Poetry Slam én je kunt je gedicht voordragen op muziek. Zijn er kinderen die een gedicht uit de bundel van Pim Lammers willen voordragen op zo’n andere manier?
- Bespreek met de kinderen de titel van het boek. Het is de titel van een van de gedichten. Waarom zou de schrijver die titel gekozen hebben? Is het zijn lievelingsgedicht? Of is de titel gewoon heel geschikt voor het boek? Welke titel zouden de kinderen gekozen hebben?