Toen het oorlog was, 1939-1945
Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we al 75 jaar in vrijheid leven. De oorlog is een ingewikkeld onderwerp, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Dit boek helpt met antwoorden geven. Behalve dat de belangrijkste onderwerpen worden behandeld, staat er ook informatie in die kinderen graag willen weten: wat voor wapens werden er gebruikt? Wat gebeurde er met de dieren in de oorlog? Eindelijk is er een non-fictiekinderboek over de Tweede Wereldoorlog dat ook bruikbaar is op school.
Tips om dit boek te gebruiken
- Het boek is geschikt voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8). Op het boek staat vanaf 10 jaar en dat heeft zowel met het leesniveau als met het onderwerp te maken. Toch kun je in de middenbouwgroep ook veel aan dit boek hebben, bijvoorbeeld om samen met de kinderen een antwoord op een vraag op te zoeken.
- Lees het boek ook zelf, want het geeft je een heel duidelijk beeld van het verloop van de Tweede Wereldoorlog, zowel in Nederland als daarbuiten.
- Ieder hoofdstuk heeft een thema, zoals Hoofdpersonen of Vechten en eindigt met een denkvraag passend bij dit thema. Deze vragen zijn interessant om met je kinderen te bespreken. Bijvoorbeeld: wil elke soldaat vechten? Is niets doen (in de oorlog) een goede keuze? Kun je een goed mens zijn als je moet overleven? Elke vraag wordt toegelicht.
- De hoofdstukken bestaan uit lemma’s. Die zijn heel geschikt om voor te lezen, dus lees er af en toe een voor. Laat de kinderen kiezen over welk onderwerp ze iets willen horen.
- Dit boek is ook geschikt om in te bladeren en om plaatjes te kijken. Leg het boek in de klas zodat kinderen het op eigen initiatief kunnen pakken.
- Op de website van uitgeverij Gottmer kun je door een deel van het boek bladeren. Als je dit boek aandacht wilt geven in je groep, kun je gratis werkbladen downloaden. Dit lesmateriaal is zowel individueel als klassikaal te gebruiken. De strekking van iedere les is hetzelfde: de kinderen kijken naar een historische foto uit het boek. Ze doen dit doen volgens de Visible Thinking-methode.