Home » Leestip: Walvissen in de wind

Leestip: Walvissen in de wind

walvissen in de wind – Auteur: elvira werkman

Als je even geen inspiratie hebt voor de invulling van je lessen of niet weet wat je met dat mailtje van die ene ouder aan moet, helpt het om naar buiten te gaan. Even je hoofd leegmaken en genieten van de natuur om je heen. Wie weet krijg je tijdens het kijken naar twee spelende honden of ruziënde meeuwen ineens nieuwe ideeën.

In Walvissen in de wind ontdek je dat de natuur al veel uitvinders, kunstenaars, onderzoekers en architecten geïnspireerd heeft. Zo diende de snavel van de ijsvogel als voorbeeld voor de hogesnelheidstrein.

boekentip

Tips om met dit boek te doen:

  1. Dit boek is geschreven voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Een aantal afbeeldingen zou je met jongere kinderen kunnen behandelen. Zo kun je met behulp van de afbeeldingen van de gekko (pagina 40-43) laten zien dat een gekko de inspiratie was voor onder andere pleisters en plakband.
  2. Zoek n.a.v. een hoofdstuk uit Walvissen in de wind een passend filmpje op bij Schooltv. De thema’s natuur en techniek zijn daar goed vertegenwoordigd.
  3. Achter in het boek staan twee opdrachten: ‘Speurneus’ en ‘Kijk als Leonardo da Vinci’, die je samen met de groep kunt doen. Je kunt bij ‘Speurneus’ samen met de leerlingen buiten op zoek gaan naar dieren en planten die een of meerdere eigenschappen hebben uit de invulvakjes. Bijvoorbeeld: ‘Is glad’, ‘Werkt samen’, ‘Heeft bloemen’. Je kunt ook, als er niet genoeg tijd is, de kinderen op hun weg naar school naar planten en dieren laten zoeken en in de klas hun bevindingen bespreken. In de opdracht ‘Kijk als Leonardo da Vinci’ tekenen leerlingen een dier na en schrijven ze op wat ze al van het dier weten. Deze opdracht kun je gebruiken om de voorkennis van een bepaald dier te activeren of zet de opdracht aan het einde van les in als verwerkingsopdracht.
  4. Werkman verwijst achter in haar boek naar lesmateriaal van BiomimicryNL. Voor groep 5/6 kun je het lespakket ‘Teckniek in de natuur’ downloaden. Leerlingen bedenken hierbij zelf oplossingen voor technische problemen, waarbij ze zich laten inspireren door de natuur op het schoolplein. Wie weet komen jullie samen op nieuwe uitvindingen. https://www.biomimicrynl.org/basis-onderwijs.html
  5. BiomimicryNL tipt het lesmateriaal van Stichting Natuurbeelden over bijzondere dieren en planten. De lesmodule ‘Natuurbeelden in de klas’, geschikt voor groep 6 t/m 8, bevat drie themalessen met werkbladen en 18 korte natuurclips. De clips zijn bedoeld als opwarmer voor leerlingen om zelf onderzoek te doen in de natuur in hun omgeving. Dit lesmateriaal is een mooie aanvulling op de twee opdrachten uit Walvissen in de wind. https://www.beeldengeluid.nl/collectie/voor-onderwijs/natuurbeelden-de-klas 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.