Home » Leestip: Wolvenweer

Leestip: Wolvenweer

Boek Wolvenweer

Auteur: Simon van der Geest
Illustrator: Karst-Janneke Rogaar

Masja is verliefd op Iwan. Ze verzamelt al haar moed om hem verkering te vragen. Maar dan gebeurt er iets geks, Iwan is toch anders dan Masja dacht. Dat klinkt allemaal niet heel spannend, maar wel als je bedenkt dat Masja en Iwan wolven zijn. Nou ja, Iwan is toch geen wolf. Hij is een man. En wat voor man! Een weerman. Het is een verhaal vol grappige omkeringen, verwijzingen, spanning en een herkenbaar thema: liefde overwint alles.

Tips om dit boek te gebruiken:

  • Dit boek is geschikt vanaf groep 3. Om zelf te lezen, maar het leent zich ook prima om samen te lezen of voor te lezen. Het boek hoort bij de serie Tijgerlezen.
  • Het is natuurlijk de vraag of de kinderen de term ‘weerwolf’ kennen. Dat is niet nodig om het verhaal te kunnen begrijpen, maar het maakt het nog leuker. Bedenk dus of het de moeite is om (na het lezen van het boek) hier uitleg over te geven.
  • De schrijver van dit boek heeft diep nagedacht over vragen zoals: Wat als een mens niet in een wolf zou veranderen, maar andersom? En hoe heet dan zo’n menswolf? Een weermens? Een weerman! En zo ontspint zich een nieuw verhaal. Daag de kinderen uit om ook op deze manier tot een verhaal te komen. Wat als spiderman in het dagelijks leven geen mens was, maar juist een spin? Of als de buschauffeur van de bus die je gisteren nam eigenlijk een minister is?
  • De tekeningen in dit boek zijn van Karst-Janneke Rogaar. Zij is onder andere bekend van de boeken Au! en Keizer Ei. Haar tekenstijl is opvallend en voor het boek Wolvenweer maakte ze zwart-wittekeningen met slechts twee extra kleuren. Alleen de ogen van de dieren zijn geel en de maan is blauw. Laat de kinderen goed naar de tekeningen kijken en dan dieren tekenen met alleen een zwart potlood (of houtskool) en alleen kleine details inkleuren. Denk samen na waarom Karst-Janneke gekozen heeft om alleen de ogen van de dieren in te kleuren.

Laatste onderwijsnieuws

Een student wacht op de bus

Column: Verzuimverhalen

Te laat komen, ziekmeldingen; verzuim is een dagelijks item in het onderwijs. Vanaf welk moment moet je je als mentor zorgen gaan maken?

Bekijk
Leerling, ouder en leerkracht in gesprek

Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Op kbs De Zandberg worden vanaf groep 4 gesprekken georganiseerd tussen Leerling, Ouder en Leerkracht.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.