Home » Lekker poepen

Lekker poepen

De juf belt. Of ik mijn zoon kan ophalen. Levi is ziek. Buikpijn. Erge buikpijn. Het eerste wat hij doet zodra hij thuiskomt, is naar de wc gaan. ‘Hebben ze op school geen wc?’ vraag ik met een ironische ondertoon. ‘De bril was nat en er lag plas naast,’ verklaart hij. Daarna gaat hij hardop fluitend met zijn LEGO spelen. Zo ziek is hij dus niet.

Mijn zoon en de wc, dat is een problematische combinatie. Zeker als het om poepen gaat. Op het kinderdagverblijf weigerde hij als dreumes al in zijn luier te poepen. Dat vond hij zielig voor de juffen daar. Zodra hij thuis de drempel over stapte, ging hij wijdbeens in de gang staan om in zijn luier te poepen.

Wanneer wel en niet

Sindsdien is er weinig veranderd. De wc’s op school zijn vies, het slot is eng en klasgenoten kunnen onder de deur door kijken. Het gevolg is dat hij een toiletbezoekje zo lang mogelijk uitstelt. Ook vindt hij het ingewikkeld wanneer hij nou mag. Mag je tijdens de uitleg van de juf? Of als je werk nog niet af is? En als je nodig moet en iemand anders uit de klas is al op de gang? Het zijn kleine probleempjes met vaak buikpijn tot gevolg. Als ouder raakt het me. Poepen en plassen zijn basisbehoeften. Dat moet je toch rustig en ontspannen kunnen doen?

Twintig jaar geleden als juf vond ik het ook al een ingewikkeld iets. We zaten in een oud schoolgebouw en ik stelde een bezoek aan het kleinste kamertje ook zo lang mogelijk uit. Want: koud, vies en spinnen. Ook irritant voor ons vrouwen: geen prullenbakje. En er waren altijd wel een paar irritante kinderen die het nodig vonden om een complete rol wc-papier in de pot te gooien. Niet vreemd dat ze regelmatig verstopt waren… En terecht geklaag over een vies toilet. Maar ik vond en vind het niet de taak van leerkrachten om wc’s schoon te maken.

Wc’s poetsen tussen de middag

Het verbaast me dat twintig jaar later, in een nieuw schoolgebouw, dit nog steeds een probleem is. Hoe bestaat het dat hier geen oplossing voor is gevonden? We weten dat op Mars watermoleculen te vinden zijn, maar dit kunnen we niet oplossen?

En de oplossing van de school? Er kwam laatst een mailtje met de oproep aan ouders of er vrijwilligers waren die tussen de middag de wc’s willen schoonmaken. Mijn man en ik keken elkaar aan. Is dit serieus? Geen 1 aprilgrap of zo? Wij stonden niet te springen. Los van het eczeem op mijn handen en de zeer onpraktische tijd van tussen 12.00 en 13.00 uur (hallo, er zijn ook mensen die dan aan het werk zijn!), ging ons dit simpelweg te ver. Blijkbaar vonden meer ouders dat. Er is nog geen vrijwilliger gevonden…

Daarom een oproep aan jou, lezer. Heeft jouw school wel schone toiletten? Wil je alsjeblieft delen hoe jullie dat aanpakken? Dan hoeft Levi niet met buikpijn in de klas te zitten. En ik denk stiekem dat de leerkrachten van mijn jongens het ook heel graag zouden willen weten.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.