Home » Leren op afstand tijdens het coronavirus: 6 tips

Leren op afstand tijdens het coronavirus: 6 tips

In de strijd tegen het coronavirus zijn wereldwijd scholen gesloten. Overal ter wereld voelen leraren de effecten ervan. Contact maken met je leerlingen zoals je dat gewend was, dat kan nu even niet meer. Maar het leren moet wel doorgaan. Hoe doe je dat: leren op afstand? We geven zes tips.

De wereld gaat steeds verder op slot. Niets is meer zoals het een paar weken geleden nog was. Daarmee omgaan en daarin je weg vinden: dat is heel lastig. Niet alleen privé, maar ook in je werkende leven. Want je stond altijd voor de klas en maakte heel persoonlijk contact met je leerlingen. En nu: hoe werkt dat eigenlijk, leren op afstand? Wereldwijd zijn leraren hiermee bezig. Zo ook Michelle Reid, werkzaam bij Northshore School District in Washington (staat, VS). Gelukkig kunnen we van elkaar leren. Haar tips delen we daarom hier.

Tip 1: Zorg voor heldere instructies

Voor werken op afstand maak je gebruik van allerlei online programma’s. Het is dus belangrijk dat alle collega’s weten hoe ze hiermee kunnen werken. Zorg daarom voor heldere instructies.

Tip 2: Breng de ouders op de hoogte

Blijf in contact met ouders. Vertel hen welke programma’s je gebruikt voor leren op afstand. Leg uit hoe de leerlingen moeten inloggen. En vertel de ouders ook wat je van de leerlingen verwacht. Hoe meer ouders betrokken zijn, hoe makkelijker het ook wordt om de leerlingen betrokken te houden.

Tip 3: Maak gebruik van de kennis van anderen

Eigenlijk net als dit artikel: je hoeft niet het wiel uit te vinden. Je kunt meegaan met wat andere leraren al uitgevonden hebben. Dat geldt ook voor alle online tools. Ook op Onderwijs van Morgen hebben we er diverse artikelen over geschreven. Bijvoorbeeld over flipping the classroom. Ook bij Kennisnet vind je veel informatie over leren op afstand. Kijk er eens naar en haal eruit wat voor jou van toepassing is.

Tip 4: Perfectie bestaat niet

Denk niet aan wat er allemaal fout kan gaan. Perfectie bestaat niet: niet als je voor de klas staat en dus ook niet bij leren op afstand. Zolang je maar alles geeft wat je hebt, is het goed. We moeten het leren op afstand in deze vorm allemaal nog uitvinden. Fouten maken mag.

Tip 5: Vraag de leerlingen om feedback

Bij leren op afstand zitten de leerlingen niet recht voor je neus. Contact met hen zal anders verlopen. Maar laat de leerlingen wel meteen en vooraf weten dat je hetzelfde van hen verwacht. En vraag op regelmatige momenten om hun feedback. Wat vinden ze goed? Wat missen ze nog? Wat kan beter? Doe je voordeel met hun feedback: je lessen zullen er alleen maar beter van worden.

Tip 6: Denk aan de lange termijn

Leren op afstand: nu moeten we wel. Maar denk ook aan de lange termijn: als we het coronavirus onder controle hebben (of een beetje), en de scholen weer opengaan. Neem dan mee wat je nu geleerd hebt en ga aan de slag met Blended Learning: een combinatie tussen online en offline leren.

De tips in dit artikel komen uit het artikel: ‘6 Lessons Learned About Remote Learning During the Coronavirus Outbreak’.

Hoe breng jij leren op afstand in de praktijk? Deel je best practice hieronder.

Meer tips:

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.