Home » Les voor visueel ingestelde leerlingen

Les voor visueel ingestelde leerlingen

Een stappenplan vastleggen is een veelgebruikt middel om lessen voor te bereiden of om leerlingen duidelijk te maken wat er van ze wordt verwacht. Bijvoorbeeld bij een practicum NASK, biologie of een kookles bij het vak verzorging. Meestal gaat dat in de vorm van een recept of de ‘kookboekstructuur’. Eerst de ingrediënten opnoemen en daarna de manier waarop je ze moet verwerken. Zulke processen kun je ook visueel vastleggen in een flowchart of stroomdiagram. In het bedrijfsleven is het vrij gebruikelijk om opeenvolgende stappen in een besluitvormings- of productieproces vast te leggen. In het onderwijs zien we dat minder vaak.

 

Visueel ingestelde leerlingen
Een stroomdiagram is een uitstekend hulpmiddel om visueel ingestelde leerlingen te helpen. Je kunt ze een stroomdiagram aanbieden of, nog beter, ze zelf laten maken. Er zijn veel gratis en betaalde online toepassingen voor het maken van een stroomdiagram. De meeste kun je 30 dagen proberen en daarna moet je betalen. Met de meeste gratis accounts kun je echter niet opslaan. Onderstaande programma’s hebben die beperkingen niet.
Diagram.ly (online, geen inlog nodig, gratis)
Google.docs (online, Google-account nodig, gratis)
– MS Visio (onderdeel MS Offive, apart aanschaffen, niet gratis)

Uitgebreid werkblad
Op het docentenblad  zie je voorbeeldonderwerpen die je kunt gebruiken in de les. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van Diagram.ly. Je kunt de voorbeelden bijvoorbeeld via het digibord ter inspiratie aan de leerlingen laten zien, laten bekijken of tijdens je instructie een stroomdiagram laten opbouwen. Uiteraard plaats je het voltooide diagram daarna op de ELO.

 

Albert Lubberink

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.