Home » Lesgeven is het mooiste vak ter wereld!

Lesgeven is het mooiste vak ter wereld!

Dit artikel is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen

Werkdruk, stakingen, personeelstekort en lage lonen. Je zou bijna vergeten dat werken in het onderwijs fantastisch is. Dit artikel dus als reminder: lesgeven is het mooiste vak ter wereld!

Werken in het onderwijs is een fantastische baan. Geen dag is hetzelfde. Met een klas vol leerlingen weet je nooit hoe het loopt. Op de Engelstalige onderwijsblog TeachThought geeft docent Paul Moss zeven redenen waarom lesgeven de beste baan ter wereld is. En niet alleen lesgeven is leuk, ook leraren zelf zijn geweldig, zegt leerkracht en blogger Juf Maike!

Kinderen helpen ontwikkelen en leren

Onderwijs is een prachtig vak. Daarvoor zijn uiteraard meerdere redenen. Maar wat werken in het onderwijs voor velen toch wel het meest bijzonder maakt: je helpt kinderen zich te ontwikkelen. Je helpt hen met leren. Met directe kennis, maar ook door het aanleren van vaardigheden zoals samenwerken. Eigenschappen van een kind, bijvoorbeeld verantwoordelijkheid of creativiteit, help je als docent verder ontwikkelen. Je geeft kinderen het vertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te blijven leren. Daarnaast help je leerlingen zichzelf te leren kennen. Je begeleidt ze tijdens de vormende jaren van hun leven. En daarmee heb je niet ‘gewoon een baan’, maar ben je een belangrijke persoon in het leven van een ander.

Vakantie en vrijheid

Werken in het onderwijs heeft voordelen ten opzichte van andere banen. Het bekendste voordeel zijn de vele vakanties. En natuurlijk, iedereen die in het onderwijs werkt weet: de vakantie is niet alleen maar vakantie. In de vakantie moet nog van alles gebeuren. Voorbereidingen voor het volgende lesjaar, toetsen nakijken, vergaderen. Maar toch, bij elkaar opgeteld heb je net wat meer vakantie dan een gemiddelde kantoormedewerker. Daarnaast is er nog een andere manier van vrijheid: een baan in het onderwijs biedt bovengemiddeld veel ruimte voor creativiteit. Hoe jij de lesstof overbrengt? Bedenk een originele manier! Natuurlijk moet je voldoen aan het curriculum en bepaalde onderdelen aanbieden, maar in de klas kun je de les op je eigen manier vormgeven.

Je bent voortdurend zelf in ontwikkeling

Als docent heb je de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen, inhoudelijk én op je vakgebied. Het onderwijs staat nooit stil. Lesmethodes veranderen en ook de onderwijstechnieken. Sommige docenten zijn nog begonnen met een krijtbord en gaan nu moeiteloos om met een digibord. Voor de klas kom je steeds weer in nieuwe situaties terecht, waarvan je iedere dag weer leert. Je leert omgaan met gedrag van je leerlingen en communiceren met ouders en collega’s. En je leert veel over jezelf. Want je leerlingen leren misschien van jou, jij leert ook van hen. Je leerlingen houden je een spiegel voor. Hoe jij je voelt, jouw gedrag en je reactie op de leerlingen: je krijgt het direct terug.

Redenen om leraar te worden

En ja, er zijn zeker nog vier redenen om leraar te worden:

  1. Jouw werk nu is een investering in de toekomst. De kinderen die nu in jouw klas zitten zijn de mensen die straks onze samenleving draaiende houden. Jij leidt hen op en bereidt ze voor op een mooie plek in de maatschappij.
  2. Kinderen vormen een enthousiast publiek. Ze willen graag leren. Natuurlijk heb je als docent in het voortgezet onderwijs soms te maken met weigerachtige leerlingen die er geen zin in hebben. Maar over het algemeen staan leerlingen open voor nieuwe input, zijn ze nieuwsgierig en enthousiast.
  3. Kinderen houden je jong. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en geeft energie.
  4. Het onderwijs is mensenwerk, je krijgt veel waardering van je leerlingen. Zeker in het basisonderwijs waar je vaak een jaar lang optrekt met dezelfde klas. Als leerkracht ben je het vaste gezicht voor de kinderen en dat is, in deze tijd, heel belangrijk.

Laat ons weten waarom jij zo blij bent met je baan in het onderwijs, dan voegen wij je argumenten toe aan deze lijst!

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.